Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wat je nog niet wist over het testament

vr 14 sep. - 6:07

Er komen nog heel wat vragen binnen over het testament. Notaris Carol Bohyn beantwoordt ze voor jou!

Als er andere dingen in het testament staan dan in het huwelijkscontract, wat is er dan geldig?

Er wordt eerst naar het huwelijkscontract gekeken en dan pas naar het testament. De wet zegt dat eerst de huwelijksgemeenschap verdeeld moet worden. Hetgeen dat niet toekomt aan de langstlevende echtgenoot, komt terecht in de erfenis.

Als je niet akkoord gaat met een testament, kan je dit dan verwerpen?

Dat hangt af van het soort testament:

  • Eigenhandig: je kan als benadeelde persoon kiezen om het testament niet te erkennen. Je moet in dat geval naar de rechtbank stappen om een schriftonderzoek aan te vragen
  • Authentiek/notarieel: de rechtsgeldigheid van een notarieel testament kan niet betwist worden. Beschermde erfgenamen (echtgenoot of kinderen) kunnen eventueel wel vragen om het testament in te korten indien hun reservatair erfdeel geschonden wordt

Hoe kan je weten of iemand een testament heeft achtergelaten?

Je kan bij de notaris of bij de Federatie van notarissen altijd navragen of er effectief een testament gekend is. Je moet dan wel een akte van overlijden voorleggen en gerechtigd zijn om het testament in te kijken. Er bestaat zoiets als het CRT (Centraal Register voor Testamenten) waar alle notariële testamenten in worden ondergebracht. De eigenhandige testamenten die bij de notaris worden gedeponeerd, zitten ook in de CRT. 

Ligt het testament gewoon bij de particulier thuis? Dan kan het zijn dat het testament achtergehouden wordt. Daarom is het aangeraden om ofwel een notarieel testament op te maken of om het eigenhandige achter te laten bij de notaris.

Kan je ervoor zorgen dat je kinderen niet op de hoogte gebracht worden van je overlijden?

Neen, daar bestaat geen regelgeving over. Kinderen hebben sowieso bepaalde verplichtingen na het overlijden van hun ouders. Ze moeten een aangifte doen van overlijden en ze worden erfgenaam.

Het is niet mogelijk om in je testament te schrijven dat bepaalde mensen niet op de hoogte gebracht mogen worden van je overlijden. Net zoals het niet mogelijk is om aan te geven dat bepaalde personen niet welkom zijn op je begrafenis of koffietafel. Meestal komt het testament ook pas na de begrafenis op tafel, dus dan is het al te laat. 

 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet