Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wat mag op het fietspad rijden?

do 22 nov. - 7:30

Marcel Vanhoegaerden vroeg aan Radio2 welke bromfietsen er op het fietspad mogen rijden. Het valt hem op dat sommige brommers aan 40 of 50 km/u over het fietspad snellen - en hij vindt dat niet veilig
fietspad

Marcel Vanhoegaerden vroeg aan Radio2 welke bromfietsen er op het fietspad mogen rijden. Het valt hem op dat sommige brommers aan 40 of 50 km/u over het fietspad snellen - en hij vindt dat niet veilig. “Mag dat allemaal wel?” wil hij weten.

De gangbare term in het verkeersreglement voor scooters, snorfietsen en dergelijke is bromfietsen.

En het fietspad is ‘dat deel van de openbare weg dat is voorbehouden voor fietsen en tweewielige bromfietsen van klasse A.’

Er zijn volgens de wegcode 2 soorten bromfietsen:

Klasse A bromfietsen, die moeten op het fietspad rijden (als er een is). Ze halen een maximumsnelheid van 25 km/u.

Klasse B bromfietsen halen een maximumsnelheid van 45 km/u. Ze mogen op het fietspad rijden op wegen waar de maximaal toegelaten snelheid 50 km/u is. Maar ze moeten op het fietspad op wegen waar het verkeer sneller mag dan 50 km/u.

Het spreekt voor zich dat ze de andere weggebruikers niet in gevaar mogen brengen.

Voortbewegingstoestellen

Je komt op het fietspad ook de 'voortbewegingstoestellen’ tegen, dat is een term die sinds 2007 in het verkeersreglement staat en die slaat op bijvoorbeeld skeelers, skateboarders, rolstoelen, steps, enzovoort. Je hebt gemotoriseerde en niet-gemotoriseerde voortbewegingstoestellen.

Afhankelijk van de snelheid die je ermee haalt, moet je je als voetganger, dan wel als fietser gedragen. Voor wie niet sneller gaat dan een voetganger (maximaal 6 à 7 km /u) gelden de voetgangersregels. Voor wie wel sneller gaat, gelden de regels voor fietsers.

Voetgangers moeten op de trottoirs en begaanbare bermen. Als die er niet zijn mag je op parkeerzones en als die er ook niet zijn, dan mag je op de weg, maar dan wel aan de linkerkant!.

Haal je met je ‘voortbewegingstoestel’ de snelheid van een fietser, dan moet je binnen de bebouwde kom op het fietspad. Een skateboarder bijvoorbeeld die van een helling rijdt binnen de bebouwde kom, moet dat doen op het fietspad.

Buiten de bebouwde kom mag hij ook op het voetpad of de berm. Of aan de rechterkant van de straat. Houd je ook aan de andere verplichtingen voor fietsers zoals de voorrangsregels (bv. voorrang voor voetgangers die willen oversteken).

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet