Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wauters en wetenschap: de twaalfde Trappist

wo 8 mei - 0:07

Koen Wauters kijkt voor “De inspecteur” op radio 2 met een wetenschappelijke bril naar het grote en kleine nieuws. Zo is er sinds een tijdje een nieuwe trappist op de markt. Maar wat is dat precies, een Trappist?
Goed nieuws voor bierliefhebbers: er is een 12e Trappist.

Je zult hem nog niet meteen in de buurtsupermarkt om de hoek vinden: "Tynt Meadow", de twaalfde trappist. Hij huist in een mooi bol flesje met Gotische letters.

Je vindt hem in de betere bierspeciaalzaak, soms voor nog geen drie euro. Een koopje in vergelijking met een exclusieve wijn, en zeker zo lekker.

De nieuwe, twaalfde Trappist

De nieuwe, twaalfde Trappist

Uitzonderlijk

Tynt Meadow is dus officiëel het twaalfde trappistenbier. Dat is niet alledaags, want de erkenning van de vorige trappist dateert toch al van enkele jaren geleden. 

De nieuwe trappist wordt gebrouwen in het Engelse graafschap Leicestershire , en is genoemd naar een plaatselijke heuvel bij de abdij.

Het bier is donkerbruin, en ook de schuimkraag heeft een bruine tint. De Trappist proeft opvallend Brits. Het bier heeft wat van een stout, met de in de smaak wat koffie en chocola.

Tynt Meadow lijkt in niets op de andere elf al bestaande trappisten.

Je kent waarschijnlijk wel de meest bekende Belgische Trappisten: Westmalle, Orval, Westvleteren, Chimay. In Nederland is er La Trappe en Zundert. De meesten hebben verschillende varianten: dubbel, tripel, … En eigenlijk verschillen die ook nogal van smaak. 

Dat is niet verwonderlijk. Het label trappist zegt niets over smaak.

Er bestaat zelfs een Amerikaanse trappist (Spencer) die een variant heeft met perziksmaak. Horresco referens.

Voorwaarden

Het brouwproces is relatief vrij. Orval bijvoorbeeld wordt gebrouwen met een heel andere gist dan de meeste andere trappisten. Met een wilde gist: de Brett-gist, van dezelfde stam als in Lambiek en Geuze. Daarom dat Orval meer daarop gelijkt, dan op andere trappist.

Nog iets anders: de bieren worden enkel gebrouwen door een strenge tak binnen de cisterciënzers die zelf moeten instaan voor hun onderhoud.

Die tak is genoemd eerste abdij van de orde in Frankrijk, Note-Dame-De-la-grande trappe. Vandaar dus ook de naam 'trappisten'.

Een Trappistenbier moet gebrouwen worden binnen de muren van een Cisterciënzerabdij door de paters zelf, of op z'n minst onder hun toezicht.

In België wordt één Trappistenbier zelfs gebrouwen door 2 vrouwen. Geen probleem: de monniken houden een oogje in het zeil.

De opbrengst moet gaan naar een goed doel. Het klooster zelf valt daar ook onder.

What's in a name

Bijna alle trappistenbieren zijn genoemd naar de plaats waar de abdij staat waar het bier gebrouwen wordt: Westmalle, Orval, Rochefort, Chimay.

Eén uitzondering de Nederlandse La Trappe. Die wordt gebrouwen in de abdij Koninghoven in Berkel-Enschot bij Tilburg.

Maar Berkel-Enschot bekt niet zo lekker, en de Nederlanders zijn net iets mercantieler dan wij.

Dus, brouwen zij onder de naam La Trappe, naar de Franse abdij waar het allemaal begonnen is.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet