Wees voorzichtig met zwarte tandpasta op basis van actieve kool

vrijdag 12 februari 2021 - 08:04
De Inspecteur ziet meer en meer tandpasta met actieve kool opduiken. De zwarte pasta belooft je tanden op een natuurlijke manier witter te maken. Actieve kool heeft inderdaad een absorberende werking, maar het Vlaams Instituut voor Mondgezondheid raadt het af om er je tanden geregeld mee te poetsen.

Houtskooltandpasta is gemaakt van houtskool. Dat is een behandelde vorm van koolstof. Het behandelingsproces maakt de koolstof korrelig en absorberend. Hierdoor kan je met houtskooltandpasta je tanden witter kan makenHoutskool heeft een extra voordeel. Door de absorberende eigenschappen kan het helpen bij het beheersen van een slechte ademJe hebt hem in pasta- en poedervariant. 

Vaak gebruikt in de medische wereld

Omwille van zijn absorberende kracht, wordt de actieve kool bijvoorbeeld ook gebruikt bij vergiftigingen. Maar het is niet omdat de stof in je lichaam geen kwaad kan dat je er elke dag je tanden mee kan poetsen. Want koolstof heeft ook een schurende werking die je tandglazuur zwaar kan aantasten.

Gebruik het maximaal één keer per week, absoluut niet dagelijks.

Jean-Paul Souffriau, Vlaams Instituut Mondgezondheid

Werkt het?

Tandpasta met houtskool kan oppervlakkige vlekken op tanden verwijderen, waardoor ze een helderder, witter uiterlijk krijgen. Als de verkleuring van je tanden zich niet op het oppervlak bevindt, dan zal de tandpasta niet helpen. Om die verkleuring weg te krijgen,  moet je raad vragen aan je tandarts. Er is op dit moment ook geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de tandpasta effectief of veilig is. 

Voorzichtig bij gebruik

Tandpasta met houtskool bevat meer schuurmiddel dan andere pasta's. Hierdoor kan je je tandglazuur weg schuren. Gebruik je toch tandpasta op basis van houtskool, poets dan op de correcte manier je tanden. Maak altijd cirkelvormige bewegingen. Ook als je normale tandpasta gebruikt, is dat de enige juiste manier om te poetsen.

Een ander gevaar is dat het zwarte poeder blijft hangen achter oneffenheden op te tanden, zoals je vullingen bijvoorbeeld. En dan krijg je natuurlijk een omgekeerd effect. Kies je toch voor houtskooltandpasta? Zorg dan dat er ook fluoride bij zit. Die stof beschermt het tandglazuur en maakt het sterker. Poets maximaal één keer per week je tanden met de zwarte tandpasta, gebruik hem nooit dagelijks

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!