Welke tablet kies ik best?

vrijdag 22 maart 2013 - 08:15
Tablets vind je tegenwoordig in alle maten en kleuren. En in alle prijscategorieën. Maar waar moet je op letten als je een tablet wil aanschaffen? De Inspecteur zocht het uit.

Tablets vind je tegenwoordig in alle maten en kleuren. En in alle prijscategorieën. Maar waar moet je op letten als je een tablet wil aanschaffen? De Inspecteur zocht het uit.

Er zijn Apple-tablets, de iPads, die draaien op iOs (Apple Operating System) en tablets die draaien op het Android operating system.

De goedkopere tablets zijn meestal vooral om spelletjes op te spelen, en hebben niet zo’n sterke processor en batterij.

De duurdere tablets zijn dan meer voor zakelijk gebruik, hebben een betere batterij en een zwaarder processor.

Het scherm

Het scherm is het duurste onderdeel van een tabletcomputer.

Wat belangrijk is aan dat scherm is de reactiesnelheid (hoe snel hij reageert op je vingers), de reflectie in de zon, de kleur en helderheid en de grootte van het scherm.

Daarom test je een tablet in de winkel altijd best eens 5 minuutjes uit. Als het mag, ga je ook best eens met je tablet in zonlicht staan om te zien hoe het scherm reageert hierop.

De batterij

Een heikel punt. Want niks zo vervelend als een tablet met een batterij die te vaak plat is. Hier kunnen we stellen: hoe duurder het toestel, hoe beter de batterij.

De processor

De processor is het hart van de computer. In duurdere toestellen zitten zwaardere processors. Die bepalen hoe snel websites en applicaties open gaan. Als je vaak google maps gebruikt of skype is het belangrijk een degelijke processor te hebben.

Ook dit kan je testen in de winkel door een aantal programmaatjes open te klikken op de tablet.

Wifi of 3G?

Tablets die alleen op wifi werken, zijn goedkoper. Als je je tablet vooral thuis gaat gebruiken, en je daar draadloos internet hebt, is dat de beste optie.

Wil je je tablet ook onderweg gebruiken, dan kan het handig zijn een simkaart met 3G-abonnement te nemen. Zo’n tablet kost dan meer en je betaalt ook nog eens een extra abonnement.

Er is voorlopig maar één operator in Vlaanderen die een abonnement aanbiedt waarmee je 3G kan combineren op je smartphone en je tablet, en da’s Mobistar. Bij alle anderen moet je een extra abonnement betalen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!