Wereldprimeur: mayonaisefles van gerecycleerde plastic

dinsdag 21 mei 2019 - 08:35
Ioniqa maakt mayonaiseflessen van plastic afval
Mayonaise knijpflessen maken van die vieze plastic afval die nu in de zee rond drijft, een gek idee? Nee, want net over de Nederlandse grens, in Geleen, bouwt Ioniqa een gloednieuwe en revolutionaire fabriek waar dat mogelijk is.

Plastic wordt opnieuw grondstof  


Consumenten proberen mei plasticvrij te maken. Maar het is natuurlijk dweilen met de kraan open als de producenten altijd maar nieuwe plastic blijven produceren.
 
Wereldwijd wordt 80 procent van het plastic nog niet gerecycleerd. De gekleurde petplastics die nu niet recycleerbaar zijn, kunnen in de nieuwe fabriek in Geleen vanaf eind mei wel gerecycleerd worden. 

In grote reactoren zorgt een katalysator dat de kleine stukjes gekleurde plastic afgebroken worden tot heldere plastickorrels.  
Die plastickorrels zijn de grondstof die gebruikt kan worden om nieuwe plastic flessen te maken, bijvoorbeeld knijpflessen voor mayonaise en ketchup, maar ook voor drankflessen. De flessen zijn getest op voedselveiligheid. Multinational Unilever is partner van Ioniqa en de mayonaise knijpflessen van de Unilever zullen binnenkort dus gemaakt zijn van gerecycleerde plastic.  

Unilever belooft om alle plastic die ze produceren tegen 2025 composteerbaar, recycleerbaar of herbruikbaar te maken en dankzij deze baanbrekende technologie van Ioniqa komen ze een stapje dichterbij dat doel.  Unilever is actief in 190 landen en meer dan 2;5 miljard mensen gebruiken dagelijks één van de 400 merken. De producent neemt de verpakkingen van al die producten onder de loep.  

Oplossing voor de plastic soup?       

Ook plastic dat nu nog rond drijft in de zee, kan door Ioniqa gebruikt worden als grondstof. Er zijn al testen geweest die uitwijzen dat dat perfect mogelijk is.   

De plastic puinhoop die nu rond drijft kan dan gebruikt worden als grondstof, waardoor er geen olie meer nodig is om plastic te maken. Zo kan plastic eindeloos gebruikt worden als grondstof. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!