Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wondpleisters: de goedkoopste zijn vaak goed genoeg

producttest

wo 5 apr. - 1:09

Onvoorstelbaar hoeveel soorten pleisters je tegenwoordig kan kopen. Maar is een dure dan ook beter dan een goedkope?
duim pleister

Ook getest op kinderen

In de supermarkt en bij de apotheek vind je heel wat verschillende merken en types wondpleister, maar blijven ze ook allemaal goed plakken?

De Inspecteur kocht 5 soorten voor een vergelijkende test

  • Hansaplast ‘classic’ geweven pleister met gaatjes – 2,19 euro/meter (supermarkt)
  • Urgo Sensitive – rekbare kunststof pleister – 4,50 euro/meter (apotheek)
  • Hansaplast antibacterieel met natuurlijk antiseptisch zilver -  4,50 euro/meter (apotheek)
  • Cosmopor E steriel wondverband met anti-inkleeflaag – 7,89 euro/10 stuks 7,2 x 5 cm (apotheek)
  • 3M Tegaderm + Pad Professional Care transparant 100% waterdicht steriel filmverband met niet-klevend wondkussen – 5,25 euro/5 stuks 5 x 7 cm (apotheek)

Hij kleefde de 5 pleisters bij evenveel jongens en meisjes op de arm in het Speelbos van de VRT (de vakantieopvang voor de kinderen van het VRT-personeel).

Blijven plakken

Na een hele dag ravotten, handen wassen en kleren aan- en uittrekken zaten de meeste pleisters nog goed op hun plaats.

Alleen de waterdichte pleisters van 3M waren bij een aantal kinderen losgekomen. Eén tester trok z’n pleister er na een paar uur zelf af omdat hij hem te veel vond jeuken.

Uiteindelijk blijven de begeleiders van het speelbos bij de klassieke geweven pleister. Hansaplast Classic bleef bij alle kinderen goed hangen, is op maat te knippen, het kussentje bleef proper en de huid vertoonde achteraf bij geen enkel kind irritatie.

Dat was anders bij de Cosmopore E, nochtans de favoriet van de kinderen. Die is de zachtste en blijft ook extreem goed zitten, maar net daardoor is hij ook het moeilijkst te verwijderen. Enkele kinderen hadden achteraf ook last van lichte irritatie op de plaats waar de lijm van de Cosmopore zat.

Dus, welke koop ik dan?

Volgens Steven Smet, verpleegkundig specialist wondzorg van het UZ Gent, is de klassieke geweven pleister perfect voor in de thuisapotheek.

  • Pleisters met een zilverlaagje zijn duur, en vaak ook weggegooid geld: zo’n zilverlaagje heeft alleen een meerwaarde voor mensen met een verzwakte weerstand of diabetici.
  • Een pleister met een anti-inkleeflaag zorgt er inderdaad voor dat het kompres niet gaat inkleven in de wonde. Maar dat laagje zorgt er vaak ook voor dat het kompres minder goed het vocht kan absorberen, waardoor je wonden te nat wordt en minder goed geneest.
  • Een steriel verpakte pleister in je verbanddoos thuis is geen must. Elke wonde bevat op zich ook al bacteriën. Het komt erop aan om extra besmetting te vermijden, maar als je voorzichtig bent lukt dat ook perfect met een niet-steriele pleister.

Merk je dat het resultaat met de klassieke pleister toch tegenvalt, dan kan je in tweede instantie op zoek naar een (duurdere) pleister die beter aan je noden voldoet. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet