Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wonen in het zuiden na je pensioen: zo pak je het aan

do 17 apr. - 6:10

Wat betekent het voor je pensioen, de belastingen en de ziekteverzekering als je verhuist naar Frankrijk of Spanje?

Je bent met pensioen en besluit om eindelijk die droom waar te maken en te verhuizen naar, bijvoorbeeld, Spanje.

Wat betekent het voor je pensioen, de belastingen en de ziekteverzekering?

Pensioen

Als je verhuist naar een land van de Europese Unie dan betaalt België je pensioen maandelijks uit.

Maar je krijgt 1 keer per jaar een ‘levensbewijs’ toegestuurd, dat je gedeeltelijk zelf moet invullen en een ander deel moet ingevuld worden door de gemeente waar je woont, of de politie of de ambassade, al naar gelang je situatie.

Het is de bedoeling dat je in de toekomst niet meer zelf hoeft te zorgen voor dat bewijs van leven, maar dat het elektronisch gaat.

Als je een pensioen hebt opgebouwd in verschillende landen of als je gewerkt hebt als ambtenaar of als zelfstandige dan wordt het allemaal iets ingewikkelder.

Voor persoonlijke info over je pensioen al dan niet in het buitenland:
- pensioenlijn op het gratis nummer 1765 (vanuit het buitenland: 0032/ 78 15 1765
- de Rijksdienst voor pensioenen

Belastingen

Je betaalt belastingen in het land waar je woont. Dus als je naar het buitenland verhuist, dan betaal je in dat buitenland belastingen. Want België heeft met bijna 100 landen een overeenkomst gesloten om dubbele belasting te voorkomen, onder meer met alle landen van de EU.

Je pensioen wordt dan in ons land vrijgesteld van belasting en van bedrijfsvoorheffing.

Je moet dat wel zelf melden bij de lokale belastingdienst. Je ontvangt dan een speciaal aangifteformulier. Daarop moet je de inkomsten aangeven van de maanden die je nog in België hebt doorgebracht. Stel je verhuist in mei. Dan betaal je in België nog belastingen van januari tot mei. Daarna hoef je geen Belgische belastingaangifte meer in te dienen.

Ziekteverzekering

Als Belgisch gepensioneerde heb je recht op geneeskundige verzorging, zeker in een land van de EU.

Je moet bij de mutualiteit een formulier invullen en je daarna laten inschrijven bij een mutualiteit (als die er is) in het land waar je gaat wonen.

Als je terugkomt naar België op familiebezoek bijvoorbeeld, dan heb je ook hier recht op tussenkomst van de ziekteverzekering, mocht je naar de dokter moeten.

Dat betekent concreet dat je in principe nog altijd naar België zou kunnen komen om ingrepen of behandelingen te ondergaan die in je nieuwe woonland niet terugbetaald worden en in België wel. Of het zou ook kunnen dat er in je nieuwe woonland ingrepen of behandelingen terugbetaald worden en in België niet.

Stel dat je bijna het hele jaar door in het buitenland woont, maar in België gedomicilieerd bent, dan blijf je gewoon verbonden aan een Belgische ziekteverzekering (mutualiteit). De medische kosten in het buitenland zullen dan vergoed worden volgens de regels die gelden voor reizigers.

Dringende, noodzakelijke medische zorgen worden sowieso terugbetaald, maar als het gaat om ingrepen die vooraf gepland worden, dan moet je daarvoor eerst toestemming vragen in België of je moet de ingreep gewoon in België zelf laten uitvoeren om de kosten terugbetaald te krijgen.

Als je je hele leven in België hebt gewerkt dan blijf je ten laste van België, ook als je in het buitenland woont en met een buitenlandse ziekteverzekering.

Meer info:
Op de site van de Sociale Zekerheid
Verhuizen naar het buitenland? Klik hier!

Algemeen vind je meer info op DEZE site.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet