Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wordt Walter bedrogen door de watermaatschappij? "Ik heb een waterput en toch betaal ik aan de Pidpa"

do 16 jan. - 7:30

Walter uit Heist-op-den-berg heeft een geboorde waterput in z'n tuin. Daardoor moet hij geen water afnemen van de watermaatschappij, in zijn geval Pidpa. Maar ondanks die eigen waterwinning krijgt hij jaarlijks zowel van hen als van de Vlaamse milieumaatschappij een factuur in de bus. "Betaal ik niet 2 keer voor hetzelfde", vraagt hij zich af.

Nee, dat doet Walter niet! En daarvoor is het belangrijk om te weten waarvoor we precies betalen op onze waterfactuur.

Waterfactuur = 3 kosten

De eerste kost is die van productie en levering van kraantjeswater. Hiervoor betaalt Walter, en bij uitbreiding iedereen met een eigen waterwinning, niet. De tweede kost is die voor het afvoeren van het gebruikte afvalwater. Die kosten dienen om rioleringen te onderhouden, te herstellen of te vernieuwen. En ook al heb je zelf geen riolering in je straat, dan nog zal je deze kost betalen. De redenering is dat een riolering en goede waterafvoer in het belang is van iedereen en dus iedereen mee deze kosten draagt. Denk maar aan overstromingen bijvoorbeeld. Heb je een meter dan wordt deze bijdrage berekend op basis van je gebruik, anders wordt er hier een forfaitair bedrag voor aangerekend. Deze twee kosten betaal je aan je eigen watermaatschappij.

De derde kost op je waterfactuur is die voor de zuivering van het afvalwater en betaal je aan de Vlaamse Milieumaatschappij. Hierop zijn wel uitzonderingen voorzien voor wie een eigen waterzuiveringsstation heeft.

1 factuur vs. meerdere

Het lijkt een beetje onlogisch dat iemand met een eigen watervoorziening 2 facturen in de bus krijgt terwijl iemand die wel water afneemt van een drinkwaterbedrijf er maar 1 ontvangt. Iets dat alles te maken heeft met de integrale waterfactuur, zegt Alain T'Syen van Pidpa: "Wie drinkwater afneemt krijgt de integrale waterfactuur met daarop de drie kosten samengeteld. Heb je zelf een watervoorziening, dan krijg je die integrale factuur niet maar wel 2 afzonderlijke facturen. Van de drinkwatermaatschappij voor de afvoer van het water en van de VMM voor de zuivering".

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet