Zelf je schoorsteen vegen?

vrijdag 25 september 2015 - 08:15
Heerlijk, zo'n open haard en lekker die centrale verwarming. Maar wat met de schoorsteen? Laten vegen of zelf doen?
De herfst is officieel begonnen en dan steken we met zijn allen de verwarming aan. De ideale aanleiding om de schoorsteen te vegen. Maar hoe zit het eigenlijk met de wetgeving rond schoorsteenvegen?

Kachel of openhaard

Schoorstenen waar de kachel, de openhaard of de geiser op uitkomt, moet je niet verplicht bij wet laten schoonmaken. Voor je eigen veiligheid doe je dat beter wél, want het is net met hout- of kolenkachels dat er co-vergiftiging kan ontstaan.

Centrale verwarming

Schoorstenen waar de centrale verwarming in uitkomt, moet je verplicht bij wet laten schoonmaken. Soms veegt de vakman die de ketel komt keuren ook de schouw, maar soms moet je er een aparte schouwveger voor vragen.
Je krijgt dan een verbrandingsattest en een reinigingsattest. De attesten van de laatste twee onderhoudsbeurten moet je bijhouden. Het wordt niet gecontroleerd, tenzij er klachten zijn.

Schoorsteenveger of zelf proberen?

Je kan je schoorsteen door een schoorsteenveger laten vegen. Dat kost je tussen de 54 en de 100 euro. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren (Hoeveel kanalen? Hoe hoog is de schouw? …)
Je kan ook zelf je schoorsteen vegen. Hiervoor kan je veegkits kopen in een doe-het-zelfzaak. Een kit kan je al kopen vanaf 30 euro. De kits bestaan uit flexibele stokken en een borstel. Er zijn verschillende borstels voor verschillende soorten schouwen.
Voor je de schouw zelf gaat vegen, zoek je eerst best uit hoe je schouw in elkaar zit. Kijk ook eerst of je je schouw niet van binnenuit kan vegen, zo hoef je niet onnodig het dak op.

Zelfveegpoeders

In supermarkten en doe-het-zelfzaken kan je zelfveegpoeders en –blokken kopen. Zo’n producten vervangen een veegbeurt echter niet. Ze maken het vegen wel makkelijker.

Brandverzekering

Je hebt voor de brandverzekering geen bewijzen (attesten) nodig dat je de schoorsteen hebt laten reinigen of dat je verwarmingsinstallatie hebt laten keuren.
De brandverzekering controleert dat niet, maar gaat er wel van uit dat je je schoorsteen en ketel of kachel onderhoudt en preventieve maatregelen neemt tegen brand.
Mocht er een schouwbrand uitbreken dan zal de verzekering toch tussenbeide komen. Check wel zeker je polis. Een verzekeringsagent kan korting geven op een brandverzekering op voorwaarde dat je de schouw wel jaarlijks laat vegen. Bij een duidelijk slecht onderhouden huis kan de verzekeraar wel het contract opzeggen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!