Zijn budgetparfums even goed als duurdere geuren?

donderdag 13 februari 2020 - 08:00
Een flesje parfum kost al snel enkele tientallen euro's bij de parfumerie. Daar proberen winkels met budgetparfums handig op in te spelen. Want voor een fractie van de prijs koop je daar een lekker geurtje. Maar is de kwaliteit vergelijkbaar? De Inspecteur zoekt het uit.

Luxe - budget - namaak

Eerst en vooral is het belangrijk om te onderscheiden wat het verschil is tussen luxeparfums en budgetparfums. Een parfum van een luxemerk koop je meestal in een parfumerie. Het is een geurtje van een bekend luxemerk en kost al gauw meer dan 50 euro.

Budgetparfums zijn een goedkoper alternatief. De geurtjes zijn niet van een bekend merk en vaak is de verpakking ook wat eenvoudiger. Vaak worden de budgetgeuren gebaseerd op bekende luxeparfums. De prijs ligt echter veel lager. Vaak koop je al een flesje parfum vanaf 15 euro.

De derde categorie is de namaakparfum. Dit parfum wordt verkocht als luxeparfum, maar voor een fractie van de prijs. Vaak zijn het flesje en de verpakking een goedkope kopie van het origineel. De verkoop van dit soort parfum is illegaal en kan ook gevaarlijk zijn omdat je niet weet welke chemische stoffen erin zitten.

Goedkoop is vaak duurkoop want de ingrediënten kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid.

David Depuydt, meesterparfumeur

Geur kopiëren

Volgens meesterparfumeur David Depuydt is het niet zo moeilijk om een geur van een luxemerk te kopiëren. "Ze gebruiken daar een chromatograaf voor. Met dat apparaat kan je de verschillende stoffen die in het parfum zitten onderscheiden. Na een paar uur weet je exact wat de samenstelling is."

Op basis van de analyse maken ze dan een budgetvriendelijke versie, vaak met goedkopere onderdelen. "Dat is een risico want die ingrediënten zijn vaak van mindere kwaliteit en kunnen zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid."

Parfum is een vloeibare emotie. Het kan je vervoeren. Als je die ervaring wil, dan moet je kiezen voor een kwaliteitsproduct.

Kies voor een alternatief

Meesterparfumeur David begrijpt dat niet iedereen een duur parfum kan kopen. "Je kan ervoor kiezen om een bodylotion te kopen. Dan heb je nog steeds de lekkere geur, zonder te moeten inboeten op kwaliteit." 

Je kan ook kiezen voor een budgetvriendelijk alternatief dat niet gebaseerd is op een bestaande geur. "Kies voor een lokaal geproduceerd parfum. Dan kan je beter controleren welke grondstoffen er in zitten."

Hoe doen andere winkels het?

Soms zie je in drogisterijen of supermarkten merkparfums aan lagere prijzen dan in de parfumerie. Toch gaat het hier om dezelfde geur. Hoe slagen zij er in om die prijs zo laag te houden. "Wij kunnen grote hoeveelheden aankopen waardoor we kunnen drukken op de prijs. We speuren ook constant de markt af op zoek naar interessante aanbiedingen.", zegt José Mes van Kruidvat. .

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!