Zin in een plantaardige barbecue? Luisteraar Geert deelt zijn recept voor heerlijke hamburgers

vrijdag 19 februari 2021 - 17:19
Dit weekend is de lente in het land en zullen de barbecues weer van onder het stof worden gehaald. Maar een barbecue hoeft niet altijd met worstjes, ribbetjes en spek. Waarom eens geen barbecue met enkel plantaardige producten, stelde luisteraar Geert Tanghe uit Wingene voor aan De Inspecteur. En hij stuurde prompt een eigen recept door voor een plantaardige hamburger.

Dit is het recept voor de 'Beer2Bean-Burger' van Geert. Met deze ingrediënten kan je zo'n acht à negen burgers maken. 

Risotto van bier

Dit heb je nodig

  • 1 ui, fijngesnipperd, en teentje look
  • 200 gram jasmijnrijst
  • 330 ml donker bier, liefst West-Vleteren, Chimay of een andere goede trappist
  • 270 ml kippenbouillon, gemaakt van 1 blokje groentebouillon en 1 eetlepel kipkruiden

Aan de slag!

Verwarm 2 eetlepels olie in een grote pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en de look ongeveer 5 minuten op een lage temperatuur. Roer de rijst erdoor en laat al roerend licht bakken tot alle korrels glanzen. Blus af met een scheutje bier.

Giet dan de bouillon afwisselend met het bier er beetje bij beetje bij en blijf roeren tot de rijst het vocht heeft opgenomen. Na ongeveer 20 minuten is alle bouillon opgenomen en is de rijst gaar. Je kan al eens voorproeven. Breng nu op smaak met peper. Opgelet met zout want er komt later sojasaus in de burger. Verder kan je nog andere kruiden toevoegen, zoals bijvoorbeeld dragon, peterselie, tijm of oregano. Laat dit mengsel staan tot het volledig afgekoeld is. Hak dit mengsel fijn in een keukenmachine of hakmolen.

Champignonmengsel

Dit heb je nodig

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 100 gram walnoten
  • 120 gram witte champignons
  • 120 gram kastanjechampignons
  • 3 teentjes look
  • 2 theelepels gerookte paprika (dit kan ook met gewone paprika en een paar druppeltjes tabasco)

Aan de slag!

Doe alle ingrediënten in een hakmolen en maak er een soort pasta van. Pulseer 10 à 15 keer tot de structuur lijkt op gehakt. Verwarm in een grote koekenpan één eetlepel olijfolie. Voeg het mengsel toe en bak 5 tot 8 minuten, tot het bruin en krokant is.

Voeg de sojasaus en het gerookt paprikapoeder toe en meng goed. Bak nog 2 à 3 minuten tot de pasta net bruin en geurig begint te worden. Laat afkoelen.

De burgers

Dit heb je nodig

  • 400 gram witte bonen: uitgelekt, afgespoeld en fijngehakt
  • De bierrisotto
  • Het gebakken champignonmengsel
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel Dijonmosterd of andere (als de mosterd scherp smaakt, halveer dan de portie)
  • 40 gram maïszetmeel, aardappelzetmeel of rijstzetmeel
  • 3 eetlepels paneermeel

Aan de slag!

Meng alles samen met een spatel of je handen tot een mooi geheel. Als het deeg te slap is, kun je er nog wat extra paneermeel door mengen. Proef al eens om op smaak te brengen. Je kan deze mengeling nog koel zetten voor een paar uur in de koelkast, dan is het wat steviger om hamburgers van te maken.

Verdeel het deeg in porties van ongeveer 125 gram en maak er mooie ballen van. Druk plat om tot een mooie hamburger te komen. Je kan de zijkant nog door wat barbecue kruiden rollen, indien gewenst. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.

De hamburgers kun je zowel in de pan als op een barbecue heel eventjes grillen. Iedere kant niet langer dan 2 à 3 minuten. Let op: deze hamburger zijn niet héél stevig dus 1 keer draaien is voldoende!

Je kan deze hamburgers ook perfect invriezen. Draai ze in wat boterpapier en dan in een afsluitbaar zakje. De hamburgers worden ook wat steviger van structuur als ze terug de diepvriezer verlaten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!