Zit er suiker in de thee?

woensdag 29 januari 2014 - 08:15
Zit er suiker in de thee?
Grote commotie afgelopen week in theedrinkend Nederland want heel wat thee die je in de supermarkt kan kopen, blijkt allerhande vreemde korreltjes te bevatten die vol zitten met aroma’s en vooral ook

Grote commotie afgelopen week in theedrinkend Nederland want heel wat thee die je in de supermarkt kan kopen, blijkt allerhande vreemde korreltjes te bevatten die vol zitten met aroma’s en vooral ook veel suiker.

Een reportage van onze collega’s van het tv-programma 'Keuringsdienst van Waarde' scheurden een aantal theezakjes open en vonden daarin niet alleen thee maar ook kleine bruine en witte korreltjes.

Na analyse blijken de korreltjes vooral suiker te bevatten. Alles bij elkaar toch goed voor zo’n 4 à 5% van het totale gewicht van een theezakje.

Nochtans staat 'suiker' NIET vermeld in de ingrediëntenlijst. Daar wordt enkel gesproken over “aroma”.

Maar de suiker mag dan ontbreken in de ingrediëntenlijst, hij komt wél terug in de voedingswaardetabel op de verpakking. En zo kan je meteen ook zien of er van die gesuikerde 'aromakorreltjes' in je thee zitten.

Want om het aroma toe te kunnen voegen heb je zogenaamde dragers nodig. Koolhydraten, waar ook suikers onder vallen, zijn een voorbeeld van zulke dragers. Deze dragers zorgen er voor dat je aroma kunt toevoegen aan de theeblaadjes.

Natuurlijk kan je je dan afvragen waarom je aroma moet toevoegen aan theeblaadjes die toch net van nature erg aromatisch zouden moeten zijn. Maar dan komt het uiteindelijk toch neer op 'waar voor je geld'.

Van nature meer aromatische thee die van een betere kwaliteit is, is gewoon ook een stuk duurder dan de thee die wij in de winkel kopen.

Bekijk de aflvering van 'Keuringsdienst van Waarde'.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!