Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Zo hou je reigers uit je vijver

di 6 okt. - 6:31

Wie een vijver heeft, heeft ze ongetwijfeld al op bezoek gehad: reigers. Hoe hou je ze best uit de buurt?
Wie een vijver heeft, heeft er ongetwijfels al last van gehad: reigers. Hoe hou je ze best uit de buurt?

Systemen met geluid, licht of een waterstraal

Als deze systemen een warmtebron of met beweging detecteren, dan schrikken ze de reigers af door een hoge toon, een claxon, een lichtflits of een waterstraal. Deze systemen zijn effectief, maar duur. Er zal na een tijd ook gewenning ontstaan. De reiger zal het verband met gevaar niet meer leggen.

Drijvende bollen of piramides

Er bestaan enkele visuele middelen zoals drijvende bollen of reflecterende piramides, eventueel met een groot oog op. Dat zal in eerste instantie misschien afschrikken, maar reigers gaan dat snel door hebben.

Plastic reiger

Het zijn alleen mannetjes die worden afgeschrikt door andere reigers, de vrouwtjes niet. Zo’n systeem is ook enkel doeltreffend als de plastic versie een dreighouding aanneemt. Met een gestrekte hals en met de bek omhoog en die vind je niet in de handel.

Obstructies plaatsen

Een reiger zal nooit ineens op de grond landen. Ze doen dat altijd via een tussenstop op een boom of op de nok van je dak. Daarna landen ze op de grond naast de vijver, nooit direct in de vijver. Tijdens die zweefvlucht naar beneden zou je de reiger al kunnen hinderen door visdraad of nylondraad te spannen. Doe dat op een hoogte van 3 à 4 meter. Als een reiger iets aanraakt, dan schrikt hij en vliegt hij weg. De reiger kan zich daar wel aan bezeren dus we raden aan om zilverpapier aan die draden te hangen zodat de reiger het opmerkt.
Je kan de reiger ook hinderen als hij naar de vijver stapt door draden rond de vijver te spannen. Doe dat op een hoogte van 30 centimeter en je plaatst best twee draden na elkaar. Twee cirkels dus rond je vijver. Zo kan hij de vijver niet inwandelen. Dat is zeer effectief. En heel goedkoop, want zo’n draad kost twee keer niks.

ZO MAAK JE EEN VIJVER ONAANTREKKELIJK VOOR EEN REIGER

  • Werk niet met ondiepe zones, dan maak je het een reiger heel gemakkelijk. Daar kan hij staan en de vis vangen. De beste raad die we kunnen meegeven is om meteen vanaf de kant een diepe zone te maken in de vijver. De reiger komt daar niet in. Hij zal nooit met zijn buik het water aanraken. Een steile wand van minimum 50 centimeter is optimaal. Veel koivijver zijn bijvoorbeeld op die manier gemaakt.
  • Je voorziet best hoge, stevige oeverbeplanting zodat hij niet aan de rand kan komen.
  • Je kan ook een schuilplek maken voor je vissen. Drijvende planten met bladeren zoals waterlelies. Of rotspartijen. Als je trouwens ’s morgens naar je vijver gaat en al je vissen zwemmen op de bodem, dan mag je er zeker van zijn dat er al een reiger is gepasseerd. Je vissen reageren daar op.
  • Je kan ook snelle vissen kopen die moeilijk te vangen zijn. Siervissen zijn een heel gemakkelijke prooi.
Let wel: al deze tips zijn geen garantie dat een reiger niet zal langskomen om te proberen, want dat zal hij altijd doen, maar hij zal ze veel moeilijker kunnen vangen.

DE BESTE TIP !

Haal een hond in huis. Een hond gaat altijd op de reiger af en die gaat reigers zeker afschrikken. Daar wennen ze nooit aan.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet