Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Zo kies je een uitwisselingsorganisatie die bij jou past

vr 22 mrt. - 8:37

Een jaar naar het buitenland. Het blijft populair bij scholieren en studenten. Maar het aanbod is groot en dan kan het moeilijk zijn om een organisatie te kiezen. Ga je voor een commerciële of een niet-commerciële organisatie? En heb je graag een project waarbij de organisatie altijd dichtbij is of ben je liever iets zelfstandiger? Deze keuzes bepalen voor een groot stuk hoe je uitwisseling eruit ziet.

Commercieel of niet-commercieel

Er zijn heel wat organisaties die uitwisselingsprogramma's aanbieden. De grootste spelers in Vlaanderen zijn op dit moment Education First, WEP, AFS en YFU

Op het eerste zicht lijken al die organisaties heel erg op elkaar. Maar er is een groot verschil! Education First (vaak afgekort tot EF) en WEP zijn commerciële organisaties. AFS en YFU zijn dat niet. Je moet zelf de afweging maken voor welke speler je kiest.

Commerciële organisaties zijn bedrijven die uitwisselingsprogramma's aanbieden, die alleen maar betaalde mensen in dienst hebben en die graag winst overhouden aan hun werk. Bij niet-commerciële organisaties zit de werking anders in elkaar en gebeurt er veel meer door vrijwilligers. Veel studenten draaien na hun uitwisseling ook een paar jaar mee in die werking.

Het één is niet beter dan het andere. Geen enkele organisatie kan garanderen dat je uitwisseling een succes wordt. 

Krijgen gastgezinnen een vergoeding of niet?

Sommige organisaties, zoals EF, kiezen er bewust voor om gastgezinnen te betalen. Bert Vanhalewyck van EF: "we willen langdurige relaties opbouwen met onze gastgezinnen en dan vinden we het normaal dat er een vergoeding tegenover staat. Een gezin wordt per student betaalt. Hoeveel dat is, hangt af van het land en de duur van het verblijf van de student." 

Anderen, zoals AFS en YFU kiezen er resoluut voor om gezinnen niet te betalen. Caroline Steyaert van AFS: "We willen dat mensen studenten in huis nemen enkel en alleen omdat de culturele ervaring een meerwaarde is. De motivatie is anders als er geen vergoeding tegenover staat. Dat kan gewoon niet anders." 

Of het ene beter is dan het andere, is moeilijk te beoordelen vanop afstand. Maar het is wel goed om als student te weten of jouw gastgezin al dan niet vergoed wordt.  

Wat met de winst? 

Commerciële organisaties willen graag groeien. Het is wel degelijk de bedoeling dat er winst wordt gemaakt. Maar vergis je niet, ook niet-commerciële organisaties waken erover dat er voldoende geld binnenkomt. Alleen wordt de winst voor andere doeleinden gebruikt.

Caroline Steyaert van AFS: "wij investeren alle winst in projecten die de werking van de organisatie ondersteunen. Het gaat dan over begeleiding voor onze vrijwilligers en voorbereidingstrajecten voor alle jongeren die vertrekken. Maar er vloeit ook veel geld naar inclusieve projecten om álle jongeren mee te trekken in het verhaal. Ik heb het dan over kansarme jongeren en jongeren die een beperking hebben bijvoorbeeld. Ik denk niet dat commerciële organisaties daarin geïnteresseerd zijn."

Stevige concurrentie

Je voelt dat organisaties hun beste beentje voorzetten om studenten en ouders over de streep te trekken om een keuze te maken. 

Niet-commerciële organisaties maken zich sterk dat ze authentieker zijn dan de commerciële organisaties. Het is héél moeilijk om vanuit Brussel te oordelen of het klopt dat je bij een commerciële organisatie minder ondergedompeld wordt in de lokale cultuur. Hoe je uitwisseling eruit ziet, ligt voor het grootste stuk in je eigen handen.

Maar 't is wel goed om te weten met welke organisatie je in zee gaat. En dan is het aan jou als klant om te kiezen wat je wil! Op de website van gostrange vind je heel wat informatie en doorverwijzingen naar de juiste organisaties. 

"Ik had langer moet nadenken vooraleer ik mijn keuze maakte" 

Jordan Pierre is op dit moment in Brisbane, Australië. Hij is op uitwisseling met EF maar dat verloopt niet zoals verwacht. Al na twee weken wordt hij door zijn gezin aan de deur gezet omdat de familie vindt dat EF te weinig geld betaalt voor de onkosten van de studenten. 

"Ik moest wat vroeger naar school gaan en daar hebben medewerkers van EF me gezegd dat ik mijn spullen moest ophalen omdat het gezin me niet meer wil. Ik ben dan tijdelijk in de residentie van EF gaan slapen."

Ondertussen heeft Jordan een nieuw gezin gevonden maar hij heeft wel kritiek op de organisatie. "Je voelt dat gezinnen het voor het geld doen. In mijn eerste gezin had ik een mini-kamer die ik deelde met een andere student. En ook nu, in mijn nieuwe gezin, krijg ik het minimum van het minimum. Maar de mensen zijn wel vriendelijk. Dat is het belangrijkste." 

EF geeft toe dat Jordan pech heeft gehad met zijn gezin. Maar de organisatie ontkent dat gezinnen voor het geld in een project stappen. "Wij screenen onze gezinnen grondig vooraleer er studenten ondergebracht worden. Maar hoeveel je ook screent en checkt, je kan nooit vermijden dat er soms geen klik is of dat er iets misloopt. Het blijven mensen."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet