de inspecteur
Zomerapp: planten herkennen
zomerapp
ma 11 jul. - 1:10
Een mens kan niet alles weten. Er zijn duizenden planten, maar onthoud maar eens al die namen… Dat hoeft ook niet meer, want als je een smartphone hebt kan je de app Plantnet downloaden. Groeit er een mysterieus plantje in je tuin en wil je weten wat het is? De kans is groot dat Plantnet jou kan verder helpen.
Plantnet
Wat de app Shazam is voor muziekliefhebbers, is Plantnet voor mensen met een hart voor de natuur. Bij Shazam laat je je smartphone meeluisteren naar een liedje, en de app zegt om welk nummer het gaat. Het systeem van Plantnet is even eenvoudig:
- Je neemt met de app een foto van de plant waarvan je de naam wil achterhalen.
- Je vinkt aan of er op de foto een bloem, blad, vrucht of schors staat.
- Je stuurt de foto door naar de database van Plantnet, waar de computer zoekt naar gelijkenissen.
- Je krijgt een lijstje van planten uit de database, met de beste ‘match’ vooraan. Je kunt dus zelf achterhalen om welke plant het gaat.
Tester Tony uit Harelbeke was eerst wat sceptisch: “Ik probeerde het eerst met een vetplantje in mijn woonkamer en het lukte niet. Toen pas las ik in de handleiding dat het alleen werkt voor wilde, inheemse planten. En inderdaad: met de planten in m’n tuin lukt het inderdaad al véél beter. Nu weet ik eindelijk hoe al m'n planten heten en of ze giftig zijn of niet.”
Sterke punten
De app werd ontwikkeld door wetenschappers van vier Franse onderzoeksinstellingen. Ze brachten duizenden plantensoorten onder een grote databank, telkens voorzien van foto’s.
Als je je registreert, kun je zelf ook foto’s aanleveren van planten. Zo help je meteen de database uit te breiden.
De app is opgesteld in het Engels, maar geeft ook de Latijnse én de Nederlandse naam.
Even doorklikken en je weet meteen of de plant giftig is en welke toepassingen ze heeft, dankzij een link met onder andere Wikipedia en Tela Botanica.
Vind je niet meteen een overeenkomst in de planten die de app voorstelt? Dan kun je zelfs je vraag stellen aan een wetenschapper, die meestal na een paar dagen antwoordt – ook helemaal gratis.
Waarop letten?
De app heeft een actieve internetverbinding nodig, maar je kan je verzoek ook gewoon bijhouden en pas versturen wanneer je weer bereik hebt.
Je neemt je foto het best met een neutrale achtergrond. Ga je planten fotograferen in de vrije natuur? Hou er dan een wit blad of T-shirt achter, het resultaat zal veel accurater zijn.
Je kan alle resultaten opslaan op je smartphone, en zo een lijst aanleggen van alle planten in je tuin.
De app werkt voorlopig in West-Europa, het gebied rond de Indische Oceaan, Noord-Afrika en Zuid-Amerika. En dus alleen voor wilde planten.
Downloaden maar?
Plantnet is een superhandige app om op je smartphone te hebben, omdat je zo makkelijk foto’s kan uploaden. Heb je geen smartphone, dan kan je het systeem ook online raadplegen!
Via deze link vind je alle informatie, plus de weg naar de App Store en de Google Play Store.