Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Zonnepanelen en energiemeters: welke combinatie werkt het best?

vr 12 okt. - 6:01

Als je zonnepanelen installeert, krijg je automatisch een terugdraaiende teller. Maar dan betaal je automatisch ook het prosumententarief. Een bidirectionele teller kan een oplossing zijn als je amper nog beroep moet doen op het stroomnet. En hoe zit het met de digitale meter? Komt die er nu wel of niet voor al wie zonnepanelen heeft?

Een terugdraaiende teller met prosumententarief

Mensen die zonnepanelen hebben, moeten sowieso hun gewone meter laten vervangen door een terugdraaiende teller. Die teller draait automatisch in twee richtingen. Achteruit als je stroom op het net zet, bijvoorbeeld overdag als je niet thuis bent en je zonnepanelen dus teveel stroom produceren. En vooruit als je stroom van het net haalt, bijvoorbeeld 's avonds als er geen zon is en je wel stroom nodig hebt. 

Aan zo'n terugdraaiende teller is het zogenaamde prosumententarief verbonden. Dat is de vergoeding die je betaalt omdat je stroom het stroomnet gebruikt. Het prosumententarief is dus geen maatregel die gepaard gaat met zonnepanelen maar met de terugdraaiende teller. 

Een bidirectionele teller zonder prosumententarief

Iedereen kan een bidirectionele meter laten plaatsen maar het is slechts in bepaalde gevallen een goed idee. 

Een terugdraaiende teller houdt rekening met de hoeveelheid stroom die je op het net zet en de hoeveelheid stroom die je van het net haalt. Je totale verbruik kan dus uitkomen op 0. Bij een bidirectionele teller is dat niet het geval. Deze meter meet afzonderlijk wat je op het net zet en wat je eraf haalt. En als je nog veel beroep moet doen op netstroom, zal je dus ook meer betalen.

Als je voor een batterij wil gaan, kan die meter wél een goed idee zijn. Maar zelfs in zo'n geval moet je uitrekenen of de plaatsing de moeite loont. Een bidirectionele meter kost ook een paar honderden euro's om te installeren.

De digitale meter is een groot vraagteken

Het wettelijke kader rond de invoering van de digitale meter is nog niet besproken en gestemd door het Vlaams Parlement. En specifiek voor mensen met zonnepanelen zit het dossier op dit moment vast. 

Minister Tommelein heeft eind augustus laten weten dat mensen met zonnepanelen ook met een digitale meter moeten kunnen genieten van de voordelen van een terugdraaiende teller. 

De terugdraaiende teller berekent nu je factuur op basis van hoe hard je meter vooruit gaat. Stel dat je een teller hebt die niet vooruit gaat, omdat je evenveel stroom op het net zet als je eraf haalt, dan betaal je enkel prosumententarief. En dat is nog altijd het meest voordelig.

Een digitale meter draait natuurlijk niet echt terug. De berekening wordt dus gemaakt op basis van computergegevens. Dus er wordt ook afzonderlijk een berekening gemaakt voor de stroom die je opwekt, stroom die je van het net haalt én de manier waarop je stroomnet gebruikt. Maar dat wil ook zeggen dat je voor het gebruik van het stroomnet afzonderlijk zal moeten betalen.

Dus: als je nog veel stroom van het net moet halen voor je eigen verbruik, zal je meer moeten betalen.

Op woensdag 24 oktober moet de VREG een voorstel verdedigen in het Vlaams parlement. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet