Zwarte pens vs. Bloedworst

woensdag 10 januari 2018 - 08:36
Nicole wil weten of er een verschil is tussen een zwarte pens en een bloedworst. Een vraag waar Inspecteur Sven ook niet meteen een antwoord op heeft...

Daarom is Sven gaan aankloppen bij Filip Vercruysse van de Landsbond der beenhouwers, spekslagers en traiteurs van België. En ja, er is wel degelijk een verschil tussen een zwarte pens en een bloedworst.

Verschil in het afvullen

Het grote verschil tussen beide zit in de manier van afvullen, want qua samenstelling verschillen beide weinig. Een zwarte pens wordt in een varkensdarm afgevuld en heeft dus een doorsnede van 3-4 cm. Ze worden op lengtes gemaakt zoals de normale worsten of op een toren gedraaid waar dan stukken kunnen afgesneden worden, afhankelijk van streek tot streek.

Voor bloedworst wordt een runderdarm gebruikt en heeft een doorsnede van zo'n 15 cm. Je kent hem van in de toonbank bij de slager en ligt er meestal tussen de kalfsworsten of hespenworsten. Bloedworst wordt dus eerder als beleg gebruikt. Hij heeft van die opvallende witte zichtbare stukjes en dat is dan ook het enige verschil in de samenstelling. Het zijn stukjes spek die kort gekookt worden en dan toegevoegd aan de bloedworst. Even gekookt inderdaad, want als ze er rauw tussen gaan trekken ze het bloed op en zouden de stukjes rood worden.

Soms wordt ook de benaming beuling gebruikt voor zwarte pensen, maar dat is streekafhankelijk.

Omdat een beeld meer zegt dan woorden. Dit zijn zwarten pensen:

En dit is bloedworst:

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!