Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De LEIF-kaart

vr 26 apr. - 6:15

Sinds kort kan je de LEIFkaart aanvragen, een kaartje dat de grootte van een bankkaart heeft en dat je best in je portefeuille kan steken. Op het kaartje staat welke documenten je in orde hebt gebrach
LEIF

Sinds kort kan je de LEIFkaart aanvragen, een kaartje dat de grootte van een bankkaart heeft en dat je best in je portefeuille kan steken. Op het kaartje staat welke documenten je in orde hebt gebracht in verband met je levenseinde. Je maakt die best in orde voor je de LEIFkaart aanvraagt.

Als je zo'n kaartje aanvraagt, moet je wel in je achterhoofd onthouden dat de wachttijd kan oplopen tot enkele weken. Er is heel veel vraag naar.


Verschillende documenten

Er zijn vijf documenten die je eventueel kan invullen.
Zo heb je de ‘wilsverklaring van orgaandonatie’, waar je kan op aangeven of je expliciet donor wil zijn of liever niet. Je moet wel weten dat je in ons land al automatisch donor bent.
In de ‘wilsverklaring inzake wijze van teraardebestelling’ kan je aangeven hoe je juist begraven wilt worden: begraven in een kist, gecremeerd en in een urne of uitgestrooid worden op zee.
Als je je lichaam aan de wetenschap wil schenken, kan je daar een document voor invullen dat je aanvraagt bij de medische faculteit van een universiteit naar keuze.
Op de ‘wilsverklaring euthanasie’ geef je aan in welke gevallen je euthanasie wil.
Ook is er nog een document dat ‘negatieve wilsverklaring’ heet. Daarop geef je aan of je bepaalde behandelingen of onderzoeken weigert op momenten dat je het zelf niet meer kan zeggen.

Waar registreren?

Je kan de documenten invullen en kopieën aan je huisarts, vertrouwenspersoon of familielid geven. Je houdt er best ook zelf eentje bij. Ook kan je ze laten registreren op de gemeente, maar dat is niet verplicht. Het is dus niet zoals bij een testament, je hoeft niet speciaal naar de notaris te gaan.


Kosten

Je kan de kaart gratis aanvragen, omdat LEIF gesponsord wordt door demens.nu, de koepel van vrijzinnig humanistische verenigingen. Ook de registratie van de documenten is gratis.


Ook op papiertje

Je kan je wensen ook gewoon op een papiertje schrijven en dat in je portefeuille steken. Je steekt dat dan best ook bij je SIS-kaart, net zoals de LEIFkaart. Maar de LEIFkaart is natuurlijk wel beter herkenbaar voor de hulpverleners.


Euthanasie, wanneer?

Je komt in aanmerking voor euthanasie als er een ondraaglijk en uitzichtloos lijden is, meestal als gevolg van een ongeval of ziekte. Je moet er zelf actief achter vragen, tenzij je in een onomkeerbare coma ligt. Als je dan een wilsverklaring euthanasie hebt, wordt die uitgevoerd.


Wordt er rekening mee gehouden?

Aan het UZ Brussel houden ze er in ieder geval rekening mee. De artsen hebben allemaal formeel toegezegd dat ze rekening zullen houden met de LEIFkaart. Normaal gezien moet men sowieso met vier van de vijf wilsverklaringen, de verklaring van euthanasie uitgezonderd, wettelijk rekening houden.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet