Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

5 dingen die je moet weten over de gevaarlijke drug ‘lachgas’

aha

di 15 nov. - 9:49

In Nederland is het bezit én de verkoop van lachgas verboden. En verkeersinstituut Vias pleit ervoor om de drug ook bij ons te verbieden, want meer en meer jonge bestuurders gebruiken het steeds vaker. Wat enorm gevaarlijk is. Siska Schoeters wil weten wat de drug juist is en gaat op onderzoek.
Lachgas
© Canva

De geschiedenis van lachgas

“Lachgas is distikstofmonoxide. Een stof dat in 1799 werd ontdekt door een Britse chemicus. Deze man gaf ‘lachgasfeesten’. Hij liet mensen meegenieten van het lachgas. Deze feesten werden heel populair, tot ver buiten Bristol waar het lachgas ontstaan is.”

Goedkoop

“Het zijn ampullen van slagroomspuiten. Je kan ze zo online kopen of in de winkelrekken vinden. En het verschil met andere drugs is dat ze heel erg goedkoop zijn. Voor 50 ampullen kan je nu 10.99 euro betalen. In vergelijking met cocaïne of marihuana is dat echt niks natuurlijk.”

Ballon

“Die ampul moet je dan laten leeglopen in een ballon en inhaleren via die ballon. Want als je rechtstreeks aan de ampul inhaleert, dan kunnen je lippen, mond of longen bevroren raken.”

Het gevaar van lachgas

“Door die inhalering kan je duizelig en verward worden: je krijgt hoofdpijn, misselijkheid en vooral, bewustzijnsverlies. Mét uiteraard verwondingen als gevolg, want je creëert een zuurstofgebrek in de hersenen.”

Lachgas bij jongeren

“Lachgas is dus bij de jonge gasten heel 'gewoon' en ‘normaal’ geworden. 1 op 7 jonge bestuurders zegt het wel eens te gebruiken.”

“Wat is nu het plezier van lachgas? Je raadt het nooit: lachen. Het zorgt voor een roes van een paar minuten. Ook kleurrijke hallucinaties zouden typisch zijn. Dat klinkt allemaal nog ‘interessant’, maar er komen dus ook zeer grote gevaren bij kijken.”

“Blijkbaar kan je van de drug niks terugvinden in je bloed. Dat is de reden dat jongeren er op ‘uitgaan’, ook al valt er nu niet veel uit te gaan. Het verbieden gaat niet. Het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en druggebruik werkt nu aan gerichte preventiecampagnes, en hopelijk komen die er snel.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet