Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

8 tips om jouw afvalberg te verkleinen

di 3 mrt. - 0:00

Heb jij ook al gemerkt dat het zakje van je chips een centimeter kleiner geworden is? De Belgische voedingsindustrie heeft een preventieplan gemaakt om de komende jaren minder afval te produceren. Maar ook jij kan je steentje bijdragen dankzij deze simpele tips.

Azijn

Waarschijnlijk heb jij ook een kast vol schoonmaakproducten die je niet allemaal evenveel gebruikt, én ook nog eens slecht zijn voor het milieu en je gezondheid. Door oplosmiddelen, desinfecterende stoffen en andere chemicaliën zijn ze niet zo veilig. Je kan bijna elk schoonmaakproduct vervangen door azijn. Ramen lappen? Azijn. Vetvlekken? Azijn. Ontkalken? Azijn. Je vloer? Azijn. Dit is wel niet geschikt voor natuursteen!. Ook als wasverzachter kan je azijn gebruiken. Da's veel beter dan al die chemicaliën voor je huid, en het kuist meteen je wasmachine grondig. Ziezo, die kast is opgeruimd en je hebt ineens 5 producten minder nodig.

Koop tweedehands

Het is beter voor je portemonnee en ook nog eens beter voor het milieu. Je produceert minder afval en gebruikt minder grondstoffen om nieuwe producten mee te maken, net als energie en water dat de productie van elk product opslurpt. Wat je vaak ook vergeet, is dat je zorgt voor minder broeikasgassen bij het vervoer van nieuwe producten. Heel veel minder, met als doel: meer! Vergeet ook niet, mode komt altijd terug.

Deel!

Het is iets wat je als kind aangeleerd krijgt. Dus gebruik het ook. De deeleconomie is hip! Deel auto's, grasmaaiers, werkmateriaal, ... of ga een kijkje nemen in de lokale gereedschapsbibliotheek. Je hebt minder kosten, het is beter voor het milieu én je sociale contacten. Je boormachine ligt hoogstwaarschijnlijk toch 364 dagen in een jaar in de kast. Twijfel je over een aankoop? Vraag dan eerst eens of je die van je buren kan lenen. Zo koop je geen 'foute' dingen.

Wegwerp

Neem geen plastic rietjes meer aan als je ze feitelijk niet nodig hebt. Wattenstaafjes? Watjes? Plastic tandenborstel? Ook zij zijn allemaal vervangbaar. De plastic tandenborstel werd uitgevonden in 1939. Dat wil zeggen dat elke tandenborstel die sindsdien gemaakt is nog bestaat! Een goed alternatief zijn bamboe tandenborstels. Ook watjes kan je heel makkelijk vervangen door herbruikbare doekjes die gemaakt zijn van microvezels.

Geen plastic zakjes

Het is zo simpel! Neem altijd een katoenen tasje mee. Erg handig want ze scheuren minder snel én ze zijn nog eens hip ook. In Brussel of Wallonië krijg je geen plastic zakjes meer, vanaf nu moet je zelf een katoenen tasje meenemen. De gemiddelde Europese burger gebruikt nog ongeveer 500 plastic zakjes per jaar. Dat kan beter!

Boterhammendoos

Doe aan 'Zero Waste' winkelen. In België vind je meer en meer winkels waar je met je eigen potjes of zakken heen kan. Plan je winkelbezoek en maak je lunchpakketjes op voorhand. Het is moeilijker om afvalvrij te leven als je gehaast bent. Maak zondagavond je lunch al klaar en je zal zien dat je veel minder plastic gebruikt.

Kip 

Haal een kip in huis! Een kip draagt op twee manieren zijn steentje bij aan het milieu. Met een kip bespaar je jaarlijks 50 kilogram etensresten, want een kip eet alles. Al je restjes zijn voor hen luxemaaltijden! En zelf produceren ze quasi geen afval. Hun uitwerpselen gemengd met tuinafval is heel erg voedzaam voor je moestuin of andere planten. 's Morgens ben je dan weer heel blij met je lekkere, gezonde eitjes. 

Water

Drink kraantjeswater! Zo ben je meteen ook mee met de mooie, herbruikbare flessen die op de markt zijn. Een Belg drinkt gemiddeld 148 liter flessenwater per jaar. Dat is zes keer meer dan de gemiddelde wereldburger. Hiermee zijn we de vierde grootste flessenwaterdrinkers, na Italië, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten. Laten we daar verandering in brengen!

Veel succes!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet