Agnes is een vogelspotter: "Tijd in de natuur doorbrengen hielp me tijdens mijn burn-out"

dinsdag 15 oktober 2019 - 11:29
Op een dag ging het licht uit bij Agnes Wené: ze had een burn-out. Een belangrijk onderdeel van haar herstel was erop uit trekken in de natuur en vogels spotten. Ze vertelde aan Cathérine in 'De Madammen' hoe ze dankzij dat vogelspotten terug het evenwicht vond in haar leven.

"Ik ben er drie jaar geleden mee begonnen op een moment dat mijn batterijen helemaal leeg waren. Op een ochtend zat ik met een tasje thee in de tuin en plots had ik oog voor de vogels rond mij. Van het een kwam het ander. Ik ben gestart met een cursus om vogelgeluiden te herkennen in de tuin. En zo was ik vertrokken. Het fantastische is dat je het altijd en overal kan doen, zelfs door gewoon uit je keukenraam te kijken, of gewoon wanneer je op de tram zit, want vogels zijn er overal."

"Vol energie in de natuur"

Agnes wil niet  per se de beste vogelspotter van het land worden, het gaat haar om de hele beleving. "Ik ben geen expert, maar ik hou ervan om in de natuur te zijn. Uit onderzoek is ook gebleken dat we allemaal te weinig in de natuur komen, het heeft zelfs een naam: 'nature deficit disorder'. Terwijl we het echt nodig hebben, dat in de natuur zijn. Ik voel mezelf altijd herbronnen en vol energie nadat ik uit de natuur kom."

"Voor mij is het vogelspotten ook helend geweest. Het is een heel mindfulle bezigheid. Het eerste wat je moet doen is stilstaan en vertragen. Dat is al iets waar veel mensen het moeilijk mee hebben. Je moet ook focussen en erg goed luisteren. Het is een methodiek die je ook in andere gebieden kan toepassen. Het is natuurlijk geen oplossing voor een burn-out, maar ik geloof wel dat in de natuur zijn, een onderdeel is van het helend proces."

Het hele verhaal van Agnes lees je in haar boek 'Fluitend door het leven'.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!