Anouche en Laurence werken bij het leger: "Onze opleiding was zeker niet zoals die in Kamp Waes"

dinsdag 18 februari 2020 - 10:55
Het Belgisch leger is op zoek naar vrouwen. Met een pop-up rekruteringswinkel in het Wijnegem Shopping Center willen ze meer vrouwen warm maken voor een carrière in het leger. In 'De Madammen' kwamen Anouche Dalbion en Laurence Lebon vertellen over hun werkervaringen bij het leger.

Dit jaar alleen al zoekt defensie 2.035 nieuwe mensen en er wordt gehoopt dat er ook veel vrouwelijke kandidaten zich zullen aanmelden. "Ik ben nu 19 jaar bij defensie, en over de hele lijn van defensie zijn er 8% vrouwen. Bij de officieren is dat ietsje hoger, 12%", legt Laurence uit. Ze is 1ste Luitenant-ter-Zee bij de marine en ze is logistiek verantwoordelijke op het Fregat Louise Marie. "Ik ben verantwoordelijk voor een departement van 22 mensen aan boord. Wij zorgen eigenlijk voor de ondersteuning van de andere departementen aan bord qua horeca, administratie en medische zorg."

"Kinderen vragen wel enige loopbaanplanning"

"Dagelijks ga ik dus werken aan boord van een schip. Dat kan op zee zijn of in de haven. Soms ben ik enkele weken of enkele maanden op zee." Laurence is ook mama van 3 kinderen. "Dat vraagt wel enige loopbaanplanning. Ik ben van boord gegaan toen ik zwanger was van mijn oudste dochter. Ik heb nog wel enkele walfuncties gedaan toen de kinderen nog heel klein waren. Maar nu zitten mijn kinderen op de lagere school en heb ik beslist met mijn man om de rollen om te draaien en dat ik terug weer meer inzetbaar ben voor de marine. Mijn partner zit ook in het leger, wat natuurlijk voor meer begrip zorgt. Er zijn daardoor weinig discussies."

"Ik ben zelf heel toevallig als 16-jarige op een beurs voor hoge scholen op een informatiestand van het leger gebotst. Daar is er een zaadje geplant in mijn hoofd. Uiteindelijk ben ik er op mijn 21ste aan begonnen en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Aan boord van een schip zijn, het valt toch niet te evenaren."

"Een technisch diploma en het avontuurlijke van het leger leek mij een ideale combinatie"

Anoush heeft een iets andere job dan Laurence. Zij is onderofficer en volgt momenteel een opleiding vliegtuigtechniek voor de A400 M, de vervanger van de C130-Hercules. "Ik ben nooit voor lange periodes van huis, er zijn niet echt lange missies die ik moet doen." Anoush stapte pas na een technische opleiding in het leger, maar het was wel altijd haar grote droom. "Een technisch diploma en het avontuurlijke van het leger leek mij een ideale combinatie", vertelt Anoush.

"Fysiek is het zeker haalbaar"

Waarom zijn er zo weinig vrouwen bij Defensie? "Ik denk dat de eerste stap zetten het moeilijkste is. Veel vrouwen denken misschien dat het fysiek heel zwaar is, maar dat valt wel mee. Het is zeker haalbaar", legt Anoush uit. Dat bevestigt ook Laurence: "Het is zeker niet zoals in Kamp Waes, dat ging over een opleiding voor de elite. Je moet een basisconditie hebben, maar mijn opleiding was niet van die aard die je op televisie hebt gezien. Je moet natuurlijk bereid zijn om enkele opofferingen te doen en van huis te zijn."

De meeste collega's van Anoush en Laurence zijn mannen, maar dat is niet meteen een probleem. "Voor mij is het intussen een natuurlijke zaak geworden om met zoveel mannen samen te werken. Je moet ook bijna 24 uur of 24 uur samen te werken, façades vallen daardoor sneller weg, dat het maakt dat je snel wordt opgenomen in de familie," legt Laurence uit.

Bekijk het gesprek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!