Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Bang om gekwetst te worden

ma 26 mrt. - 9:00

Irina uit Beveren heeft kort geleden een man leren kennen en was op slag verliefd. "We zien elkaar bijna dagelijks en hebben het heel fijn samen. Net nu ik hem echt heel leuk ga vinden en het een rela
nieuwe relatie
nieuwe relatie

nieuwe relatie

Hoe komt het dat mensen bang zijn om gekwetst te worden in een relatie?

Dat komt door de angst dat de partner niet tegemoet komt aan hun behoeftes. Dit hangt samen met twee zaken, namelijk vertrouwen en kwetsbaarheid.
Hoeveel vertrouwen heb je in je partner? Hoe gaat je partner om met jouw kwetsbaarheid? In een intieme relatie stel je altijd ergens kwetsbaar op.
Kan iedereen deze gevoelens ervaren?
Niet iedereen is bang om gekwetst te worden. Ongeveer de helft van de mensen heeft die angst niet.
Ze hebben voldoende vertrouwen, ook in hun partner. Als ze gekwetst worden, kunnen ze ermee om. Dit alles heeft te maken met zelfvertrouwen: vertrouwen in zichzelf en vertrouwen in de partner.
Die andere helft heeft dan weer meer behoefte aan aandacht, aan steun van de partner. Je ziet dat bepaalde personen erg veel behoefte hebben om te praten over wat hen bezig houdt, anderen vinden het dan weer veel moeilijker om hun gevoelens te tonen. Andere reageren dan weer overgevoelig op het minste.
De manier waarop je hiermee omgaat, is aangeleerd door je ouders. Je ziet bv. volwassen personen die nooit tonen als er iets niet juist zit, of als ze zich niet goed voelen in de relatie. Dit komt doordat hun ouders nooit ingespeeld hebben op hun behoeftes toen ze nog kind waren.
Dan heb je volwassenen die zeer extreem reageren op problemen in een relatie. Dit zijn de kinderen die vroeger extreem reageerden vooraleer ze aandacht kregen van hun ouders. Dit hebben ze dus verder gezet naar hun latere leven, in hun relaties.
Wat we hieruit kunnen besluiten is dat de manier waarop we met die kwetsbaarheid omgaan, aangeleerd is. Het is aangeleerd gedrag...
Dit is meer het geval bij vrouwen dan bij mannen?
Er is geen geslachtsverschil in bang zijn om gekwetst te worden in een relatie. Het heeft eerder te maken met typisch man-vrouw-gedrag te maken, dat voor een stuk is aangeleerd. Mannen zullen zich minder kwetsbaar tonen in het openbaar, terwijl vrouwen bv. wel eerder zullen huilen.
In een intieme relatie gaan zowel mannen als vrouwen op dezelfde manier tonen dat ze bang zijn om gekwetst te worden.
Wat kunnen ze doen tegen deze gevoelens? Hoe kunnen ze er het best mee omgaan?
Dit start al bij de partnerkeuze, als je merkt dat je partner niet voldoende aandacht besteedt aan je emotionele noden. Als je emotioneel constant in de kou staat, dan is dit al een belangrijk argument om niet verder te gaan in deze relatie.
Sommige personen hebben dan weer zo'n laag zelfbeeld, dat wat die andere persoon ook doet, hij nooit zal tegemoet komen aan de emotionele nood van die persoon. Dan kan je het best gaan werken aan je zelfvertrouwen! Krik je zelfwaardegevoel weer op, en als dit moeilijk lukt, ga dan in therapie.
Wat doen deze mensen het best als ze (toch) in een relatie zitten?
Als je in een relatie zit en er is een groot verschil in jij die steun vraagt en de andere die steun geeft: praat er dan over. Communicatie is essentieel.
Anderen kunnen niet zien wat jij denkt, voelt of waar jij op dat moment behoefte aan hebt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet