Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Boules de Berlin

vr 23 mrt. - 9:30

Tijd voor wat nostalgie: er was een tijd dat er op het strand Berlijnse Bollen werden verkocht door nette heren in witte jas. Dat is nu niet meer het geval, maar de Boules, die bestaan nog altijd. Ook
boules de berlin

Tijd voor wat nostalgie: jaren geleden werden er op het strand Berlijnse Bollen verkocht door nette heren in witte jas. Dat is nu niet meer het geval, maar de Boules, die bestaan nog altijd. Ook bakker Stephan Destrooper - kleinzoon van de bekende koekjesbakker Jules Destrooper - maakt ze nog altijd.

Ken je het gebruik van de verkoop van Boules de Berlin?
Ik heb het gebruik gezien als ik op vakantie ging. Mijn ouders die in Brugge woonden, huurden in september een appartement in Blankenberge. Zij deden ons dan naar school en kwamen ons terug halen. Ook onze weekends verbleven we dan daar.

We kwamen dan die verkopers tegen in hun matrozenpakjes. Ze kwamen zo langs met die frigobox op hun buik. Ze hadden Boules de Berlin, maar ook frisco’s te koop. Dat herinner ik mij nog levendig.

Als mijn ouders er eens eentje kochten dan kwamen er vaak wespen op af en dan lieten wij die soms vallen op het strand waardoor we hem niet meer konden opeten met veel traantjes tot gevolg.

Zie je het nu nog?
Nu zie ik het niet meer. Er is er misschien af en toe nog eentje die het doet, maar in Koksijde heb ik dat niet gezien. Het moet ook een vrij zware job zijn.

Toen ik dat zag vroeger, dat was 30 jaar geleden. Toen was er nog niet zoveel voorziening aan de kust. De grote kramen en supermarkten en zo waren er niet. Nu is er veel meer aanbod. Toen was je blij dat zo eens iemand iets aanbood. Nu vind je op elke straathoek alles wat je wil.

De kust is enorm veranderd. Het seizoen begon van 1 juli en liep tot 1 september. Nu zie je tijdens elke mooie periode keiveel volk op straat lopen. De kust is veel drukker dan vroeger. Er is een heel andere beleving van de kust. Het is niet meer hetzelfde als vroeger.



Wat is voor jou de perfect Boule de Berlin?
Een Boule de Berlin vertrekt eigenlijk vanuit hetzelfde deeg als dat voor sandwiches. Maar in plaats van het deeg te bakken in de oven, wordt het gebakken in olie. Je kan daarvoor verschillende soorten olie gebruiken. Wij gebruiken arachideolie omwille van zijn neutrale smaak. Uiteindelijk krijg je dus een gefrituurde bol deeg.

Voor de smaak is het absoluut belangrijk dat de Boule de Berlin vers is. Ook de vulling is belangrijk. De meest courante vulling is de vanillecrème. Wij maken die op de klassieke manier met echte vanillestokken uit Tahiti. Daardoor krijg je een smaak die terug gaat naar de smaak van vroeger.

Nu is de Boule de Berlin een heel commercieel product geworden, een industrieel product, waardoor de echte originele smaak verloren is gegaan.

Wij gaan het deeg ook eerst voorbakken in een gewone oven en dan pas in de olie bakken waardoor hij minder vet opneemt. Dat is een beetje gezonder.

Je hebt ook een variante met confituur...
Inderdaad. Oorspronkelijk werd de Boule de Berlin ook met confituur als vulling gemaakt. De bakkers spoten dat erin voor ze het deeg in de olie bakten waardoor de confituur helemaal omsloten wordt. Ik ga proberen om een aantal toepassingen mee te brengen. Maar de meest courante Boule de Berlin is die met crème patissier.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet