Bronchitis of longontsteking?

donderdag 19 januari 2012 - 09:30
Het 10-jarige zoontje van David uit Antwerpen was onlangs erg ziek. Hij had een bronchitis, maar David vreesde voor een longontsteking.

Het 10-jarige zoontje van David uit Antwerpen was onlangs erg ziek. Hij had een bronchitis, maar David vreesde voor een longontsteking. Ook al verzekerde de huisarts hem dat hij niet ongerust moest zijn, toch wil David weten wat eigenlijk het verschil is tussen een bronchitis en een longontsteking en hoe je als leek of patiënt zelf het onderscheid kan maken?

De Madammen vragen het aan Pascal Van Bleyenbergh van UZ Gasthuisberg die gespecialiseerd is in respiratoire infecties.

Wat is het verschil?

Bij dit onderwerp moeten we de antibioticaproblematiek betrekken. Anders zou het verschil niet zo belangrijk zijn.

Bij een acute bronchitis moet je géén antibiotica nemen, voor een longontsteking wel.

Maar het verschil is niet altijd eenvoudig te maken omdat er altijd atypische gevallen zijn. Een zware acute bronchitis kan namelijk heel erg lijken op een lichte longontsteking.

Het is ook belangrijk om de achtergrond van de patiënt te kennen: gaat het om een anders gezonde patiënt of is er een onderliggende pathologie, zoals chronische bronchitis door roken.

Hoe belangrijk is een juiste diagnose?

Van levensbelang.

Huisartsen baseren hun onderzoek op het gesprek en hun klinisch onderzoek. Maar als ze zich vergissen en iemand heeft wel degelijk een longontsteking, maar kreeg als diagnose bronchitis, dan krijgt die geen antibiotica voorgeschreven. Die patiënt kan binnen de twee dagen dood zijn!

In tijden van sensibiliseringscampagnes in verband met spaarzaam gebruik van antibiotica (die uiteraard zeer belangrijk zijn) zien we toch altijd een stijging van het aantal longcomplicaties omdat er te laat met antibiotica gestart werd.

 

thoraxfoto longontsteking

 

Hoe kan je wel de correcte diagnose stellen?

Aan de hand van een longfoto.

Bij bronchitis zie je niets op de longen, bij een longontsteking zie je een witte sluier. Je zou kunnen zeggen "waarom neem je dan niet bij de minste twijfel of gewoon altijd een foto?"

Omdat dat overconsumptie is. De meeste mensen zouden het niet leuk vinden om bij de minste verkoudheid, meteen doorgestuurd te worden naar het ziekenhuis voor een foto.

Maar ook een jong meisje van 20 kan op maandag een longontsteking opdoen, en op woensdag dood zijn. Omdat de kiem en de reactie van het lichaam zo agressief is. Een longontsteking is de dodelijkste infectie in onze ontwikkelde landen!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!