Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Buitenschrijnwerk in hout

di 27 mrt. - 7:00

De raamomlijstingen van Ivan uit Gent zijn dringend aan vervanging toe. Hij zou graag houten buitenschrijnwerk zetten.
buitenschrijnwerk voordeur en ramen

De raamomlijstingen van Ivan uit Gent zijn dringend aan vervanging toe. Hij zou graag houten buitenschrijnwerk zetten.

Wij gaan dat voor hem bekijken met Koen De Mesel, secretaris-generaal van Belgian Woodforum.

Waarom kiest Ivan voor houten buitenschrijnwerk?
De ramen en deuren zijn als het ware de ogen van je woning. Ze hebben een grote invloed op de uitstraling van een gebouw.
Hout heeft karakter en komt zowel in klassieke als moderne architectuur tot z'n recht. Het is een flexibel materiaal dat zich gemakkelijk in de meest uiteenlopende maten, vormen en profielen laat verwerken.
Houten buitenschrijnwerk draagt bij tot een aangenaam woonklimaat. Het voelt in alle omstandigheden aangenaam warm aan. Het bezit van nature een hoge thermische isolatiewaarde (die 400 x hoger ligt dan staal, en 1700 x hoger dan aluminium), die koudebruggen en condensatie geen kans geeft en daarom warmtecomfort verzekert.
Beschadigd houten buitenschrijnwerk valt in tegenstelling tot andere materialen, gemakkelijk te herstellen.
Kleurtrends en persoonlijke voorkeuren veranderen in de loop der jaren. Wie voor houten buitenschrijnwerk kiest, kan de kleur gemakkelijk veranderen, zonder ramen en deuren te moeten vervangen.
Wat is eigenlijk het verschil tussen beitsen en verven?
Bij beitsen worden er gepigmenteerde stoffen, kleurstoffen zeg maar, gebruikt op het buitenschrijnwerk.
Het hout beitsen, zorgt ervoor dat de houtstructuur zichtbaar blijft. Het geeft een bepaalde tint aan het hout. Bij beitsen kan je kiezen voor een kleur die aansluit bij de houtkleur.
Verf bedekt de volledige houtstructuur.
Hoe kan je de kleur het best aanbrengen?
Bestel je geïntegreerd afgewerkt buitenschrijnwerk, dan komen deze kant-en-klaar toe op de werf. Deze zijn dan in een spuitcabine afgewerkt. Je kan ook kiezen voor onafgewerkt schrijnwerk, maar dat is niet aan te raden.
Wil je zelf beitsen dan zal je er toch 3 keer over moeten gaan en dan nog zal het niet op dezelfde manier afgewerkt zijn. Dat krijg je nooit zelf zo goed. Met kant en klaar buitenschrijnwerk kan je tot 10 jaar en meer verder zonder onderhoud.
Moét je dat hout wel afwerken met beits? Kan je het niet gewoon zo laten?
Dat is niet zonder risico. Dan wordt het hout direct blootgesteld aan wind en water.
Dat leidt tot vergrijzing maar kan ook aanleiding geven tot kleine vervormingen die probleempjes met wind en waterdichtheid kunnen veroorzaken. Dus dat is zeker niet aan te raden.
Hoe kies je de geschikte houtsoort voor houten buitenschrijnwerk?
De algemene regel voor duurzaam houtgebruik is dat er voor alle houttoepassingen nauwelijks beperkingen gelden, zolang je de geschikte houtsoort gebruikt en de afwerkings- en plaatsingsvereisten voor de toepassing in kwestie naleeft.
Houten ramen, deuren en garagepoorten hebben het hard te verduren door blootstelling aan weer en wind, vocht en grote temperatuurschommelingen.
Houten buitenschrijnwerk moet niet alleen voldoende duurzaam zijn om stand te houden in alle weersomstandigheden. Voor deze specifieke buitentoepassing moet het hout eveneens voldoende stabiel zijn om wind- en waterdichtheid te verzekeren. Voor buitenschrijnwerk dat vele tientallen jaren lang in goede conditie blijft kies je het best houtsoorten van klasse I, II of III.
Welke houtoorten komen in aanmerking?
Er bestaan 5 duurzaamheidsklassen, van I tot V. Klasse I staat voor zeer duurzame houtsoorten. Houtsoorten die in klasse V vallen zijn niet duurzaam.
Heel wat houtsoorten van klasse I, II of III die geschikt zijn voor buitenschrijnwerk zijn ruim voorradig en deels beschikbaar met ecologisch FSC- en PEFC-label. Dat zijn bv. Afrikaans padoek, afrormosia, afzelia, Europees eikenhout, lorkenhout, merbau en tamme kastanjehout, maar ook minder bekende houtsoorten zoals iroko, jatoba, moabi, movingui, sapelli, sipo en tatajuba.
Snelgroeiend naaldhout zoals bv. pijnboomhout is van nature weinig duurzaam, en daardoor niet geschikt voor buitenschrijnwerk. Wanneer het eerst wordt verduurzaamd door gebruik te maken van de nieuwe techniek acetylering, kan het wel worden gebruikt.
Is houtenschrijnwerk niet gevaarlijker dan pvc-ramen?
Hout heeft een hoge brandweerstand. Bij brand verkoolt het hout, zonder dat het gaat smelten. Het geeft zelfs een isolerende laag waardoor de inbrandingssnelheid afneemt. Houten schrijnwerk is dus een brandveilige oplossing.
Hoe onderhoudsvriendelijk is houten buitenschrijnwerk?
De hardnekkigste misvatting in verband met houten buitenschrijnwerk situeert zich op het vlak van het onderhoud van houten buitenschrijnwerk. Vroeger was houten buitenschrijnwerk inderdaad onderhoudsintensief.
Dankzij de technologie van geïntegreerde afwerking is houten buitenschrijnwerk onderhoudsvriendelijker dan ooit en doorstaat het de vergelijking met elk ander materiaal probleemloos.
Een nieuwe trend is het hout te laten vergrijzen
Heel wat bouwheren vallen inderdaad voor de authentieke look van natuurlijk vergrijsd tropisch hardhouten buitenschrijnwerk. Een mooie keuze, mits je ook hier de nodige afwerking voorziet.
Bij hout dat zonder enige afwerking wordt blootgesteld aan weer en wind, bestaat de kans op kleine vervormingen die op termijn de water- en winddichtheid van het buitenschrijnwerk in het gedrang brengen. Daarom is het afwerken met beits in de gewenste vergrijsde kleur aan te raden.
Moet je houten schrijnwerk extra gaan poetsen?
Dat is niet nodig. Het makkelijkste is om het schrijnwerk te poetsen wanneer je je ramen poetst.
Is het net niet extra belastend voor het milieu als we allemaal overschakelen op hout?
Houten buitenschrijnwerk is beslist een ecologische keuze :
Niet alleen vergt hout weinig energie bij productie & verwerking. Het is ook een unieke hernieuwbare grondstof die CO2 vastlegt. Voor een gemiddelde eengezinswoning is dat 1,125 ton. Bovendien komt 90% van het houtgebruik in Europa ook uit Europese bossen, die aangroeien in oppervlakte met 700.000 ha per jaar.
Tenslotte zorgen eco-labels (PEFC en FSC) ervoor dat aantoonbaar duurzaam bosbeheer herkenbaar wordt voor iedereen.

Meer info

  • hout.be
  • de houtinformatielijn 02-219 28 32 (elke werkdag tussen 10 en 12 u)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet