Cathérine ontdekt hoe mensen met autisme de wereld ervaren

dinsdag 2 april 2019 - 10:22
Het is Wereldautismedag vandaag. Maar wat is dat nu eigenlijk autisme? In een poging om het te kunnen vatten, ging Cathérine binnen in de Prikkelcaravan. In de caravan kan je ervaren hoe het is om autisme te hebben.

"Het zit 'm in de details"

In de prikkelcaravan moet je een raadsel oplossen, terwijl je letterlijk overprikkeld wordt. "Ik vond dat ik het eigenlijk snel voor mekaar had, want ik al snel de oplossing gevonden," vertelde Cathérine. Maar dan bleek de oplossing niet juist te zijn. Ze had enkele belangrijke details over het hoofd gezien die cruciaal waren. "Daar zit net het verschil, mensen met autisme hebben heel veel oog voor detail, daarom zijn ze bijvoorbeeld vaak aan het werk in de IT."

Iemand zonder autisme ziet veeleer het grote plaatje, terwijl iemand met autisme elk klein detail opneemt. Dat kan erg vermoeiend zijn, maar kan anderzijds ook als een sterkte ingezet worden, zoals in een job.

  Wat zijn typische kenmerken van autisme?

  • tekortschieten in sociale contacten, want voor mensen met autisme gaat die communicatie dikwijls veel te snel.
  • verbale boodschappen verkeerd verstaan of de volle betekenis niet mee hebben.
  • overprikkeld geraken van 'gewone' situaties.

  Zelf ook eens proberen? Waar de prikkelcaravan in Vlaanderen allemaal stopt, vind je op de site van de Vlaamse Vereniging Autisme.

  Aanbevelen via mailSturen via mail

  het gezegd heeft!