Chris Dusauchoit: "Een hond vragen om niet meer te blaffen, is als een mens vragen om niet te praten"

dinsdag 23 februari 2021 - 15:05
De labrador van luisteraar Cindy Tytgat heeft schrik van mensen en wanneer de bel gaat, houdt ze niet op met blaffen. Kan Cindy haar dat afleren? En waarom blaft een hond eigenlijk? Chris Dusauchoit geeft advies in 'De Madammen'.

Blaffen is voor een hond in de eerste plaats een manier om te communiceren. Een hond blaft wanneer ze het gedrag van de ontvanger wil bepalen. Ze willen dus iets zeggen en willen dat er iets gebeurt. De hond van Cindy wil wellicht zeggen: haal die vreemde mensen hier weg.”

“Voor mensen die geen hond hebben is het soms moeilijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende soorten geblaf. Maar er is wel degelijk een onderscheid. Want als je goed luistert, kan je wel vertalen. Je kan om te beginnen luisteren naar het verschil in toonhoogte. Een lage toon wijst meestal op boosheid, een hoge toon betekent meestal opwinding. Een hond die iemand buiten wil, zal dus helemaal anders klinken dan een hond die blij is."

Een lage blaftoon is boosheid, een hoge toon betekent meestal opwinding.

Chris Dusauchoit

"Ook de frequentie van het blaffen kan een rol spelen. Is het één keertje of is het aanhoudend? Hoe lang duurt die blaf en hoe lang duurt het geheel? Als je goed luistert, dan begin je door te hebben dat het blaffen verschillende betekenissen kan hebben. Als ik bijvoorbeeld thuis eten geef aan mijn honden, dan begint mijn teckel hard te blaffen wanneer ik eerst mijn andere hond eten geef. Uiteraard betekent dat blaffen niet ‘ik ben bang’, maar bedoelt hij daarmee dat hij wil dat het vooruit gaat, omdat die honger heeft.”

Kan je een hond afleren om te blaffen?

Want wat als dat blaffen maar niet stopt? Kan je dat afleren? Want aanhoudend geblaf is wel vervelend. "Je kan het afleren maar het is een werk van lange adem. Ook belangrijk om weten, is dat je niet mag verwachten dat een hond nooit meer blaft. Dat is alsof je aan ons zou vragen om nooit meer te praten en om voor altijd te zwijgen. Mijn teckel bijvoorbeeld is angstig voor mannen die ze niet kent. Wat je vooral niet moet doen wanneer een hond blaft, is terugroepen en roepen dat die moet zwijgen. Want dan denkt de hond: ‘Oh leuk, mijn baasje doet mee. Nu zijn we met twee, dit wordt nog gezellig hier.”

De beste remedie tegen overmatig blaffen is het negeren.

Chris Dusauchoit

Wat je dan wel moet doen? “De beste manier is in eerste instantie het blaffen te negeren. Want wanneer de hond blaft, wilt hij dat jij als ontvanger iets doet. Pas wanneer je hond snapt dat zijn geblaf geen resultaat geeft, zal hij na een tijdje denken: het heeft geen zin dat ik hier sta te blaffen, het lost toch niks op.”

“Je kan je hond ook desensibiliseren. Dat betekent dat je je hond ongevoelig gaat maken voor bepaalde prikkels. Stel dat je hond altijd blaft bij het horen van de bel. Dan kun je bijvoorbeeld proberen om het geluid van de bel op te nemen. Laat dat afspelen en telkens als de hond niet blaft, kan je een beloning geven. Op die manier zal de hond leren dat wanneer hij niet blaft, hij een snoepje zal krijgen.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!