Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Chris Dusauchoit en de fascinerende wereld van de werkende hond

do 25 nov. - 8:27

Vorige week werd Tina ten grave gedragen. Tina was een explosievenhond van het Belgische leger. En dat gebeurde met heel veel respect zegt dierenkenner Chris Dusauchoit: "Tina lag onder een Belgische vlag en je zag het baasje huilend afscheid nemen. Het was heel onroerend." Je zag op de beelden ook een erehaag van militairen. En dat laatste respect is ook terecht. Er zijn trouwens heel wat honden die een job uitoefenen en dat doen ze in allerlei sectoren.

Harde honden en zachte honden

Chris deelt de honden met een job graag op in honden die werken in de harde sector en in de zachte sector. "Onder harde sector kan je de leger- en politiehonden onderbrengen. Dat is al een hele reeks: explosievenhonden zoals Tina, drugshonden, lijkhonden, honden die cash geld opsporen en zelfs honden die lijken onder water kunnen opsporen." Er zijn er nog veel meer, je kan het je zo gek niet bedenken. Tegenwoordig zijn er zelfs honden die elektronische apparatuur kunnen opsporen. Er is ook een Belgische hond die getraind is om wolvendrollen te zoeken. 

Onder de zachte sector vallen de assistentiehonden. En ook daar zijn er ondertussen al heel wat exemplaren: "De blindgeleidehond kennen we al langer. Maar je hebt ook diabeteshonden, autismehonden, knuffelhonden, traumahonden, enzovoort." De laatste soort assistentiehond waar Chris van gehoord heeft, is de voorleeshond. Die zitten vooraan in de klas bij kinderen die niet goed durven voorlezen: "Ik kan mij perfect inbeelden dat een hond daarbij kan helpen. Zo'n kind zal nog niet goed kunnen voorlezen en wordt veel gecorrigeerd. Maar dat doet een hond niet. Een hond oordeelt niet en kan het kind de moed geven om voort te lezen."

Je kan een hond opleiden om zowat alles op te sporen. Als een voorwerp of een persoon een specifieke geur heeft, dan kan je de hond daarop trainen.

— Chris Dusauchoit

Plezierig werken

Je kan je afvragen of zo'n hond het zelf wel leuk vindt om te werken. Chris denkt van wel: "Je moet er eens op letten als je die werkende honden bezig ziet: ze kwispelen de hele tijd met hun staart. En dat wil zeggen dat ze blij zijn." Als de honden vinden wat ze moeten zoeken, dan krijgen ze het speeltje of het balletje. Net zoals tijdens hun opleiding. "Ze werken eigenlijk spelenderwijs. En het zijn en blijven honden. Als hun werkhesje uitgaat dan lopen ze ook achter katten, dan draaien ze zich ook in paardendrollen en dan blaffen ze ook naar de maan zoals jouw en mijn hond."

De dieren doen trouwens veel meer dan dat waar ze voor opgeleid zijn. "Ik herinner me een jongeman die door een beperking in een rolstoel zat. Daardoor werd hij uitgesloten op school. Tot het moment dat hij een golden retriever als assistentiehond kreeg. Dan kreeg de jongeman plots veel aandacht. Zo'n assistentiehond doet mensen ook openbloeien."

Welk ras?

Bij de opleiding van honden voor specifieke taken, kijkt men ook naar het hondenras. Het spreek voor zich dat een aanvalshond of bewakingshond van het leger of de politie best een potige hond is. Die moet afschrikken. Een Mechelse herder werkt dan bijvoorbeeld beter dan een chihuahua. "De Mechelse herder zien we bij ons ook vaak als drugshond. Maar in Oceanië zijn dat bijna altijd beagles. Het verschilt dus ook van land tot land."

Het belangrijkste is dat de hond gemotiveerd is om bij te leren, om dat balletje of spelletje te vinden tijdens de opleiding. Maar zoals eerder gezegd: het uiterlijk en het karakter zijn ook wel belangrijk in de keuze van het ras. "Assistentiehonden zijn vooral golden retrievers en labradors. Ze horen bij de slimste honden, maar ze hebben ook een vriendelijk kopje en een vriendelijke aanleg. Een pitbull terriër zou dat ook kunnen, maar een blinde die over straat loopt met een golden retriever zal misschien toch minder weerstand oproepen bij passanten."

Word opvanggezin!

Die vzw's die assistentiehonden opleiden zijn niet alleen voortdurend op zoek naar financiële middelen, maar ook naar mensen met een hondenhart zegt Chris Dusauchoit: "Ze kopen hun puppies bij bonafide fokkers. Wanneer de honden acht weken oud zijn dan komen ze terecht in een opvanggezin. Daar moet het beestje een jaar lang leren om een brave hond te zijn. Tot 'de zotternij' eruit is. Dat wil zeggen: leren omgaan met kinderen, andere mensen, andere dieren, het verkeer, ... De basis van het socialiseren eigenlijk."

Na dat jaar gaan de honden naar 'de hondenuniversiteit' waar ze hun specifieke assistentietaken leren. En daar leren ze soms echt spectaculaire dingen waar we niet bij stilstaan: "Een blindgeleidehond leert dat hij zichzelf eigenlijk dubbel zo breed en een paar keer zo hoog als moet zien. De hond moet er de blinde bijrekenen in de omgeving zodat die niet overal tegen botst. Zo zal een blindgeleidehond bijvoorbeeld oversteken als er een laaghangende tak of luifel is waar hij wel onder kan maar het baasje niet."

Als zo'n hond welkom is bij jou, neem dan een kijkje bij onderstaande vzw's:

www.hachiko.org

www.alfacentrumvoorhulpengeleidehonden.be

www.geleidehond.be

www.blindengeleidehondenschoolgenk.be

canisha.be/ 

www.harttegenhart.be

www.mtvneeroeteren.be

www.kyno-logisch.net

www.scaledogs.be

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet