Chris Dusauchoit: "Geef je kat of hond geen restjes van tafel, dat is vragen om miserie"

donderdag 11 juni 2020 - 15:22
Mag je je kat of hond restjes geven? Dat is de vraag waar Chris Dusauchoit antwoord op gaf bij 'De Madammen.'

"30 tot 40 % van de katten en honden in de westerse wereld zijn obees. Dat is een beschavingsziekte waar mensen, en bijgevolg ook huisdieren, last van hebben. De oorzaak hiervan is in de eerste plaats het overvoeden. Het hangt er dus van af wat je aan je kat te eten geeft. Rauw vlees is bijvoorbeeld levensgevaarlijk, en in voeding voor katten of honden zal nooit varkensvlees zitten."

"Katten eten vooral met hun neus"

Je hoeft niet te veel medelijden hebben met je kat of hond wanneer je ze enkel droge brokken geeft. Katten en honden smaken namelijk veel minder dan mensen. Maar wat smaken ze dan wel? "We weten dat ze umami, een hartige smaak die onder andere in vlees zit, bitter en zuur kunnen smaken. Honden smaken daarenboven ook nog eens zoet. Eigenlijk eten katten vooral met hun neus. Als hun neus bijvoorbeeld verstopt is, zullen ze niet eten omdat ze hun eten niet ruiken. De neus is dus veel belangrijker voor de smaak dan de tong. We weten dat een kat wel smaakpapillen heeft voor zoet, maar het kabeltje dat die verbindt met de hersenen is ergens in de evolutie doorgeknipt. Als een kat dan bijvoorbeeld graag ijs of boter eet, heeft dat eerder met de textuur of de structuur te maken dan met de smaak ervan."

Er zijn ook een heleboel dingen giftig voor katten en honden

"We projecteren te vaak onze eigen voorkeur op die van ons huisdier, zo kom je onvermijdelijk op gevaarlijk terrein. Er zijn ook een heleboel dingen giftig voor katten en honden. Zo zijn chocolade en rozijnen bijvoorbeeld supergiftig voor katten en honden. Vaak heeft dat te maken met het feit dat ze bepaalde stoffen niet kunnen afbreken. Zelfs dingen die niet eetbaar zijn zoals antivries en remolie vinden katten en honden onweerstaanbaar, omdat er een stof is die ze ruiken en die hen aantrekt. Ik moet er natuurlijk geen tekening bij maken dat dat levensgevaarlijk is. Dus als je een kat of een hond wil belonen met een snoepje, wees dan verstandig en geef ze een snoepje dat specifiek voor katten en honden ontwikkeld zijn en geef ze niks van tafel want eigenlijk is dat een beetje miserie zoeken. Obesitas is een echt probleem. De beestjes worden moe, willen niet meer gaan wandelen, willen niet meer gaan jagen. Het is dus eigenlijk een opeenstapeling van problemen die je kunt vermijden als je van je hart een beetje een slimme steen maakt."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!