Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Chris Dusauchoit: “Haal beter twee cavia's dan één cavia in huis, want het zijn echte groepsdieren"

di 29 sep. - 0:48

Iris Vanhecke uit Anderlecht wil graag voor haar dochter een cavia als huisdier. Maar tijdens wat opzoekwerk, las ze dat het in Zwitserland verboden is om maar één cavia te houden omdat het groepsdieren zijn. Chris Dusauchoit geeft meer uitleg bij 'De Madammen'.

“Het is geen nieuwe wet, ze bestaat al een vijftiental jaar. Die Zwitsers hebben wel nog maffe dierenwetten, je mag er bijvoorbeeld wel nog hond eten. Maar er is dus ook een wet over dieren die je niet alleen mag houden, maar enkel in paren (of meer), zoals cavia’s of parkieten omdat het groepsdieren zijn.”

“Een cavia helemaal alleen kwijnt eenzaam weg. Dus het is veel beter om meteen twee mannetjes of vrouwtjes in huis te halen. Of een koppeltje, maar dan wel gecastreerd en gesteriliseerd. Want ja, cavia’s kweken als konijnen", grapt Chris Dusauchoit. “Kijk ook eens op adopteereendier.be. Daar hebben ze niet alleen katten en honden, maar ook cavia’s.” Hij vindt het een alvast een goed idee om voor je kinderen cavia’s in huis te halen: zo leren ze zorgen voor een dier en verantwoordelijkheid dragen.

Cavia of Guinees biggetje?

De vreemdste namen worden aan het diertje gegeven. In het Frans “Cochon d’Inde”, in het Engels “Guinee pig”, in het West-Vlaams is het een “osteens ratje”, een verbastering van de Oost-Indische Companie. “We hadden het precies moeilijk om het kind een naam te geven. Want de cavia komt uit het Andesgebergte, uit Zuid-Amerika en heeft dus niets te maken met Guinea of India. In Zuid-Amerika worden ze trouwens ook nog altijd vlot gegeten,” vertelt Chris Dusauchoit.

Binnen of buiten?

Net omdat ze oorspronkelijk uit het Andesgebergte komen, waar het bitter koud kan zijn, kunnen ze goed tegen de koude en kan je ze buiten houden. Er zijn mensen die hun cavia’s in de zomer buiten houden en in de winter binnenhalen. “Dat is prima, zolang ze maar een nestje hebben waar ze zich knus in kunnen verschuilen. Je moet eigenlijk vooral opletten voor de hitte. Ze kunnen daar niet goed tegen en dan kunnen ze een hitteslag krijgen”, waarschuwt Chris Dusauchoit.

Piepen, knorren en spinnen

Wist je dat cavia’s heerlijke geluiden maken? Ze fluiten, piepen, knorren, spinnen,… en dat wil allemaal iets zeggen. “Als ze luid piepen, heeft dat niets te maken met waarschuwen voor gevaar, voor andere dieren zoals bijvoorbeeld een rat. Met dat geluid tonen ze hun blijheid, willen ze aandacht of ook wel eten. Ze doen ook aan popcorning: ze springen dan met hun 4 pootjes in de lucht, het zijn echte bokkesprongen, van geluk. Je kan cavia’s geweldig goed tam maken als je daar de tijd voor neemt. Neus tegen jouw neus wil zeggen 'ik zie je graag'. Dus ja: een cavia in huis halen is een goed idee."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet