Chris Dusauchoit: "Katten of honden kennen geen trots of schaamte"

donderdag 4 juni 2020 - 14:26
Hoe weet je of je kat of hond écht gelukkig is? Volgens dierenexpert Chris Dusauchoit kan je geluk moeilijk meten bij dieren, wél hun welzijn. En daar speel jij als baasje een grote rol in.

Hebben katten en honden een geluksgevoel? "Dat is een vraag waar je geen heel simpel antwoord op kan geven. Als je dat op mensen betrekt, is dat iets wat je ervaart wanneer je over het leven nadenkt. Het is eigenlijk iets filosofisch. Dieren zijn daar niet toe in staat, ze gaan niet terugkijken en de ene dag met de andere vergelijken bijvoorbeeld. Ze ervaren wel bepaalde emoties, die ze delen met ons mensen, zoals woede, blijdschap, jaloezie, angst, verbazing en walging, maar wat ze zeker niet hebben, is trots of schaamte. Een kat gaat zeker niet denken, 'ik ben de mooiste van de straat.' Of 'kijk eens wat voor een mooie muis ik gevangen heb'."

5 vrijheden

"Uitspraken doen over het geluksniveau van een dier is dus moeilijk, maar we kunnen wel iets zeggen over hun welzijn. Hoe goed het dier zich dus voelt. Daarvoor zijn er de 5 vrijheden van een dier. Als je die garandeert kan je vrijwel zeker zeggen dat een dier zich goed voelt. Het gaat dan om toegang hebben tot eten en drinken, een goed onderkomen hebben en een fijne, rustige plek voor zichzelf hebben. Ten derde gaat het om de vrijheid van pijn en ziekten. Met andere woorden, dat je als baasje toegang hebt tot een goede dierenarts. Ook belangrijk is dat je dier de vrijheid heeft om normaal gedrag te vertonen. Een kat die wil jagen, moet kunnen jagen. En ten slotte, de vrijheid van angst en stress. En dat doe je door je dier de juiste liefde te geven en door de juiste kennis te hebben over hoe je huisdier in elkaar zit."

Let ook op de lichaamstaal

"Als je let op de lichaamstaal en het gedrag van je huisdier heb je al een goede indicatie om te weten of je kat of je hond gelukkig is. Als je hond kwispelt en vrolijk blaft, of als je kat af en toe naar je toe komt en of vriendelijk tegen je praat, dan kan je bijna met zekerheid zeggen dat het een tevreden dier is."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!