Chris Dusauchoit over jaloezie bij honden: "Net als mensen kunnen ook honden jaloers zijn, maar gelukkig nooit lang"

dinsdag 29 juni 2021 - 12:35
Vijf jaar lang kon Marieke uit Antwerpen al haar aandacht en tijd geven aan haar prachtige Golden Retriever Berta. Intussen is ze zwanger van een eerste kindje waardoor ze bang is dat Berta jaloers zal worden op de baby. Chris Dusauchoit bevestigt dat honden (en ook katten) jaloerse karaktertrekken kunnen hebben. Al zijn er wel enkele frappante verschillen met menselijke jaloezie. Chris Dusauchoit gaf uitleg bij 'De Madammen'.

"Jaloersheid is een zeer complexe emotie. Het vertrekt vanuit je hond die inschat wat de relatie met jou als baasje waard is. Nadien maakt je hond de inschatting of deze relatie in het gedrang kan komen door een kind of een  huisdier. Uit deze denkprocessen komt jaloezie dus tot stand. In tegenstelling tot mensen blijven honden wel nooit lang jaloers. Zodra de actie waarin je bijvoorbeeld een andere hond aait voorbij is, zal je hond niet meer jaloers zijn. De ene hond is natuurlijk de andere niet. Zo kunnen honden een kindje in het gezin net zeer leuk vinden. Het is niet uitzonderlijk dat ze een pasgeboren baby beschermen alsof het hun eigen kindje is. Je mag jaloersheid ook niet verwarren met bezitterigheid."

 

Laat nooit kinderen jonger dan zeven jaar alleen bij een hond

Chris Dusauchoit

Wat te doen bij jaloerse honden?

"Om tegen te gaan dat je hond jaloers wordt bij de geboorte van een kind, bereid je je hond best goed voor. Het is een goed idee om de gebruikte lakentjes van je kersverse baby aan je hond te geven. Op deze manier kan je hond wennen aan de geur van het nieuwste gezinslid. Als baasje is het ook van groot belang om steeds rustig te blijven. Hoe rustiger je zelf omgaat met een nieuwe situatie, hoe rustiger je hond zich hierbij zal voelen. Beloon ook positief gedrag. Meestal past je hond zich na verloop van tijd dan echt wel aan."

"Toch wil ik er uitdrukkelijk op wijzen dat je nooit kinderen jonger dan zeven jaar alleen mag laten bij een huisdier. Kinderen kunnen de lichaamstaal van een hond niet inschatten. Hierdoor kan het altijd gebeuren dat ze een hond zodanig irriteren dat de hond bijt. De meest bijtongevallen gebeuren dan ook thuis bij kinderen." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!