Chris Dusauchoit over mentale problemen bij huisdieren: "Diagnose stellen is altijd moeilijk"

dinsdag 21 september 2021 - 13:00
Mentale problemen komen niet alleen bij mensen voor, maar ook bij huisdieren. Hoe ga je daar nu mee om? Chris Dusauchoit gaf uitleg bij De Madammen.

Diagnose

De juiste diagnose stellen bij huisdieren is altijd moeilijk volgens Chris Dusauchoit: “Een hond kan lusteloos zijn omdat hij ook gewoon ziek is. Of die hond kan van slag zijn omdat een ander huisdier gestorven is. Maar daarom zijn ze nog niet depressief.”

Medicatie

“Er bestaan psychofarmaca voor dieren. Dat zijn medicijnen, bijvoorbeeld antidepressiva, net zoals die bestaan voor mensen. Deze medicijnen kunnen helpen, maar dierenartsen zullen die zelden voorschrijven als ze niet gecombineerd worden met gedragstherapie”, zegt Chris.

Angst

Eén van de belangrijkste redenen waarom dieren gedragsproblemen krijgen, is omdat ze bang zijn. Chris: “Angst is een groot probleem voor veel huisdieren. Wij denken vaak dat bange honden agressief zijn. Een angstige hond kan uithalen naar mensen of andere dieren die te dicht in de buurt komen. Maar dat is daarom nog geen agressief dier, dat dier is gewoon bang. Die angst zit deels in de genen, maar het zit ook in wat dat dier vroeger heeft meegemaakt. En dat verhelpen is vaak een werk van lange adem”.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!