De podcast 'Waarom' van Eva Moeraert

vrijdag 26 april 2019 - 09:49
Waarom? Het is misschien wel dé meest gestelde vraag als het gaat over zelfdoding. Radiomaker en docent Eva Moeraert zoekt uit in haar podcastreeks waarom haar toenmalige vriend Bjorn 22 jaar geleden uit het leven stapte.

In 1997 stapte Bjorn uit het leven. Hij was amper 18. "Het kwam erg onverwacht, niemand zag het aankomen," legt Eva uit.

"Toen ik in een doos met oude spullen een envelop met herinneringen aan Bjorn tegenkwam, reageerde ik daar heel heftig op. Ik besefte dat ik zijn zelfmoord nooit helemaal heb verwerkt," vertelt Eva. "In eerste instantie wilde ik gewoon een paar antwoorden op mijn vragen. Maar tijdens de eerste interviews voelde ik dat ik met dit verhaal ook anderen zou kunnen helpen."

Ook de ouders van Bjorn werken mee aan de podcast, "we hopen dat we anderen zo aanzetten om over hun problemen te praten." De podcast is voor de ouders ook een mooie herinnering aan hun zoon, "het is letterlijk de wonden terug oprijten, maar ergens doet het ook deugd te weten dat er nog mensen zijn die aan Bjorn denken," vertelt Dora, de mama van Bjorn.

Beluister de podcast

'Waaromis te beluisteren via VPRO.

Je kan ook luisteren via podcastplatforms Stitcher en iTunes.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op het gratis nummer van de Zelfmoordlijn, 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!