Dé tip om 9 weken vakantie met kinderen te overbruggen: bijspelen

dinsdag 16 juli 2019 - 13:55
kinderen verkleed
9 weken vakantie is lang. Héérlijk lang, maar ook - laat ons eerlijk zijn - soms té lang. Zeker als je als ouder opvang moet zoeken voor je kinderen, of als je als grootouder teveel moet inspringen om je kleinkinderen op te vangen. Redactrice Lisa doet aan 'bijspelen': samen met enkele vrienden de opvang van elkaars kinderen voorzien.

"Als mama van twee kinderen van 2 en 3 jaar is het niet altijd gemakkelijk om de vakantie te overbruggen. Voor de crèche zijn ze te groot, voor kampjes nog net te klein. En een hele vakantie thuisblijfmama zijn is noch voor mij, noch voor de kinderen het leukste idee. Toen ik hoorde van de organisatie Cokido, een vzw die ouders helpt een gedeelde kinderopvang op te richten, was ik direct enthousiast. De idee? Je zet alle kinderen samen en elk ouderpaar let er één dag op. In ruil krijg je vier dagen opvang voor je eigen kroost. Het klinkt geweldig, en na onze eerste testweek kan ik zeggen: dat was het ook."

De kinderen vonden het geweldig. Door hun vriendjes, maar ook door hun ouders die eens 'juf' en 'meester' waren

Hoe zit het in elkaar? 

"We hebben onze gedeelde kinderopvang gestart met vrienden. Bewust, omdat we niet wisten of alles goed zou lopen en omdat we op die manier alle kinderen sowieso al kenden. We hebben een locatie gezocht en een planning opgesteld. De bedoeling was dat iedereen één dag opvang voorzag en dan vier dagen opvang in de plek kreeg. Omdat we 10 kinderen hadden tussen 3 en 7 jaar voorzagen we altijd 2 ouders. Wie geïnteresseerd is: op de website van Cokido vind je alle informatie!"

Wat vonden de kinderen ervan?

"In één woord: fenomenaal. Dat kan natuurlijk ook te maken hebben met het feit dat er een springkasteel was, maar ik wijt het ook aan de onuitputtelijke energie en het enthousiasme van elke ouder. Want dat moet er zijn. Ik heb zelf gemerkt hoe we op één dag waterspelletjes gedaan hebben, geknutseld, verstoppertje gespeeld, ochtendgymnastiek gedaan, een fietsparcours hebben gemaakt en 'Tussen Vuur en Vlam' hebben gespeeld. En dat allemaal voor 11 u. 's ochtends. 10 uur met 10 kinderen is lang. Maar ze vonden het geweldig. Omdat ze met hun vriendjes konden spelen, omdat de vrienden van hun ouders op hun konden letten en hen al kenden, omdat hun eigen ouders eens 'juf' en 'meester' van dienst waren. Ze zijn dan ook verwend geweest. In potgrond ravotten, naar zee gaan, een zoektocht met de trein ondernemen, in een fontein gaan spelen, een Youtube-filmpje maken, zelf balletjes rollen en spaghetti eten, fietsen, lopen en heel veel spelen. Elke avond waren alle kinderen uitgeteld, maar gelukkig. Net als de opvangouders."

Een aanrader of niet?

"Ja, maar alleen als iedereen in de groep enthousiast is. Het is immers een heuse opgave om een hele dag entertainment te voorzien voor 10 kinderen. Het vraagt ook wat planning om de agenda van iedereen te laten kloppen. Sommige mensen nemen verlof, andere schuiven in hun planning en werken 's avonds of in het weekend. Na een opvangdag ben je best wel pompaf, én je eigen kinderen zijn steevast de meest vervelende van de groep. Maar ik blijf overtuigd, en ik duim dat onze laatste week - in augustus doen we het nog eens - weer zo memorabel wordt als de eerste."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!