De voordelen van inductie tegenover koken op gas

donderdag 18 april 2013 - 10:00
De keuken van Lieve is aan vervanging toe en ze wil overschakelen op inductie in combinatie met gas. "Keukenbouwers raden ons aan enkel inductie te nemen (snel, zuinig, gemakkelijk in onderhoud enz.),

De keuken van Lieve is aan vervanging toe en ze wil overschakelen op inductie in combinatie met gas. "Keukenbouwers raden ons aan enkel inductie te nemen (snel, zuinig, gemakkelijk in onderhoud enz.), maar waarom blijven tv-koks op dan allemaal op gas koken?"

Vital Mafrans van kookhuys Mafrans doet de voordelen van inductie uit de doeken.Er zijn verschillende voordelen aan koken met een inductievuur:
  • Het is goedkoper dan een elektrisch vuur, met het goedkoopste rendement omdat de verhitting enkel in de bodem van de pot gebeurt. Er gaat niets van de warmte verloren!
  • Er is weinig energieverbruik
  • Een inductiekookplaat is makkelijk in onderhoud want er kan niets aan-of inbranden op de plaat

De veiligheid van een inductiekookplaat is enorm: op 300° schakelt de kookplaat uit, een gasvuur blijft gewoon doorgaan. Er zit meestal ook een overkookbeveiliging op, als er vocht aan de knoppen komt slaat het vuur af, er zit een kinderbeveiliging op, en het vuur detecteert automatisch of er een kookpot op staat.

Je kan je ook niet snel verbranden. De lichten blijven duidelijk aan tot het vuur niet meer te warm is om met je hand aan te raken…

Waarom is een inductievuur juist goedkoper?

Doordat je enkel de bodem van de pot gaat opwarmen is het rendement van dit vuur 90%. Bij een klassiek vuur is het slechts 40%, bij een gasvuur 60%.

Het gebruikt dezelfde energiebron als een elektrisch of keramisch vuur maar er gaat minder warmte verloren, en daardoor is het goedkoper!

Maar gas blijft wel nog goedkoper omdat de energiebron goedkoper is! Ondanks dat bij dit kookvuur je rendement veel lager ligt gaat het toch voordeliger zijn doordat gas op zich goedkoper is. Test Aankoop heeft telkens 4 liter water laten koken. Op gas kost je dat 0,032 euro. Voor inductie kom je uit op 0,071 euro.

De veiligheidsvoordelen die je hebt met een inductievuur kan je dan weer nooit bekomen met een gasvuur.

Kan je potten zonder magnetische bodem dan nooit gebruiken als je een inductievuur hebt?

Er is wel een oplossing! Je hebt vaak potten die je een keer per jaar bovenhaalt en daarvoor kan je werken met ronde platte platen om op het inductievuur te leggen.

Je kan die pot niet ongelooflijk veel hitte geven en er gaat ook warmte verloren, maar op deze manier kan je toch die potten die je maar af en toe gebruikt blijven gebruiken!

Er moeten toch ook nadelen verboden zijn aan het koken met inductie?

Wel, men zal onmiddellijk het prijsverschil aanhalen bij de aankoop. Een inductievuur is het duurste fornuis, maar nu vind je er toch al een voor 600 euro. Bij een elektrisch vuur zit je om en bij de 350 euro, bij een gasvuur rond de 200 euro.

Als je potten niet geschikt zijn, moet je naast de aankoop van het fornuis natuurlijk ook nog de extra potten rekenen, maar die zijn niet duurder dan andere potten.

Je moet voor een inductievuur ook aansluiten op een zwaardere elektrische installatie.

Als een inductievuur zo veel efficiënter is om mee te werken, waarom zweren dan zo veel chefs bij gas? Enkel voor de prijs?

Het tij is sowieso aan het keren! De topchefs koken nu allemaal met inductie. Je kan ook veel nauwkeuriger werken met een inductievuur en die nauwkeurigheid wordt belangijker in de keuken!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!