De voordelen van inductie tegenover koken op gas

donderdag 18 april 2013 - 10:00
De keuken van Lieve is aan vervanging toe. "Keukenbouwers raden ons aan om inductie te nemen. Het is snel, zuinig, gemakkelijk in onderhoud, ... Maar waarom blijven tv-koks dan allemaal op gas koken?" Vital Mafrans (Kookhuys Mafrans) doet de voordelen van inductie uit de doeken.

Is een inductievuur goedkoper?

Doordat je enkel de bodem van de pot gaat opwarmen, is het rendement van dit vuur 90%. Bij een klassiek elektrisch vuur is dat slechts 40%, bij een gasvuur 60%. "Het gebruikt dezelfde energiebron als een elektrisch of keramisch vuur maar er gaat minder warmte verloren. Daardoor is het goedkoper."

Een gasvuur blijft wel nog goedkoper omdat de energiebron goedkoper is. "Test Aankoop heeft telkens 4 liter water laten koken. Op gas kost je dat 0,032 euro. Voor inductie kom je uit op 0,071 euro."

Is inductie veiliger?

"De veiligheid van een inductiekookplaat is enorm: op 300° schakelt de kookplaat uit terwijl een gasvuur gewoon blijft doorgaan." Er zit meestal ook een 'overkookbeveiliging' op: als er vocht aan de knoppen komt, slaat het vuur af. Er zit een kinderbeveiliging op, en het vuur werkt enkel als er een kookpot op staat. "Je kan je ook niet snel verbranden. De lichten blijven duidelijk aan tot het vuur niet meer te warm is om met je hand aan te raken."

Kan je potten zonder magnetische bodem dan nooit gebruiken als je een inductievuur hebt?

"Je hebt soms potten die je één keer per jaar bovenhaalt. Daarvoor kan je werken met ronde, platte platen om op het inductievuur te leggen. Je kan die pot niet ongelooflijk veel hitte geven en er gaat ook warmte verloren, maar op deze manier kan je die potten toch blijven gebruiken."

Wat zijn de nadelen?

"Wel, men zal onmiddellijk het prijsverschil aanhalen bij de aankoop." Een inductievuur is het duurste fornuis, met een prijs rond de 600 euro. Bij een elektrisch vuur zit je om en bij de 350 euro, bij een gasvuur rond de 200 euro. "Als je potten niet geschikt zijn, moet je naast de aankoop van het fornuis natuurlijk ook nog de extra potten rekenen, maar die zijn niet duurder dan andere potten." Je moet voor een inductievuur ook aansluiten op een zwaardere elektrische installatie.

Als een inductievuur zo veel efficiënter is, waarom zweren dan zo veel chefs bij gas?

"Het tij is sowieso aan het keren! De topchefs koken nu allemaal met inductie. Je kan ook veel nauwkeuriger werken met een inductievuur en die nauwkeurigheid wordt belangrijker in de keuken."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!