Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Doe jij aan phubbing?

do 26 jun. - 8:00

Je kent het wel, je bent aan het praten met iemand en ziet hoe die tussendoor steeds naar zijn gsm grijpt... Phubbing!
Tieners helemaal afgeleid door hun gsm

Check jij ook steeds je gsm in een gesprek, of kan je het niet laten toch nog even vlug op dat smsje te antwoorden? Dan doe jij ook aan phubbing. Ofwel: iemand negeren in een sociale situatie, door op je telefoon te kijken in plaats van op te letten op wat je gesprekspartner zegt of doet.

De komst van nieuwe apparaten en nieuwe technische mogelijkheden verandert ons gedrag. Dat kan een stoorzender zijn in contact met anderen, want zeker niet iedereen kan phubbing appreciëren. Misschien voel je je wel beledigd, omdat je blijkbaar niet interessant genoeg bent om de aandacht van de andere te kunnen behouden.

Je zou niet de enige zijn. Tal van websites pleiten al om phubbing tegen te gaan, maar de verleiding is groot om even je telefoon te bekijken wanneer je een berichtje ontvangt...

Help, ik wil niets missen!

Door al die nieuwe technische snufjes zijn we bang geworden om iets te missen. Je wil niet dat ene feestje mislopen waar iedereen op kantoor over praat. En heb je dat nieuwe, hippe restaurant in de stad al geprobeerd? Je wil online je leven delen en laten zien hoe mooi het is. Daardoor ontwikkel je een angst om iets mis te lopen: FOMO.

Die fear of missing out kannen grote proporties aannemen. Sommige deskundigen herkennen er de kenmerken in van een verslaving. Zo maken onze hersenen oxytocine aan wanneer we sociale media gebruiken, een stofje dat ons gelukkig maakt of plezier doet ervaren. Maar het kans ons dus ook ellendig laten voelen, wanneer we het gevoel hebben niet mee te kunnen praten met onze (internet)vrienden.

Wat doe ik eraan?

Sociale media helemaal bannen kan je niet, maar er op een gezonde manier mee omgaan wel. Probeer eens een social media-dieet: Controleer je impulsen. Weersta de verleiding om na vijf minuten weer te kijken of er nieuwe posts zijn bijgekomen, en gun jezelf ook rustperiodes zonder telefoon, internet of tablet.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet