Dokter Devroey : “Je loopt niet meer risico op een verkoudheid als je naast een open raam zit"

donderdag 19 november 2020 - 18:31
De scholen zijn weer open, maar er gelden nog steeds strikte maatregelen om het coronavirus buiten te houden. Ventileren, ventileren en ventileren is de boodschap. Maar zoveel tocht in de klas, word je daar niet ziek van? Dokter Devroey legt het uit bij De Madammen.

Door de coronamaatregelen moet er veel geventileerd worden. Dat betekent ook: open ramen in klaslokalen. In de vierde wetenschapsklas van het Spectrumcollege in Lummen is het 18 graden. Niet echt koud. “Maar als je veel moet schrijven worden je handen wat stijf”, zegt een van de meisjes terwijl ze haar vingers in een pull verstopt. We doen veel laagjes over mekaar aan, en dan lukt het wel. Een van de jongens somt op: een t-shirt, een hoodie en een pull. Hij zit aan het raam en daar is het extra fris.

Ook in de klas sociale en technische wetenschappen van mevrouw Verstappen is het fris. Het lokaal staat op het westen en met de deur open waaien de gordijnen in de wind. “Een paar keer per uur moet ik waarschuwen: “De deur gaat dicht slaan! En dan volgt er een luide klap.” Lacht de leerkracht.

Directeur Joris Verboven heeft voor dit jaar geen chocolade maar fleece dekentjes besteld bij Sinterklaas. Als de leerlingen het dan wat fris hebben, mogen ze die op hun knieën leggen.

Maar al die koude, is dat niet net slecht voor je gezondheid? “Je wordt niet verkouden door de koude wind of door in een tochtgat te zitten", vertelt dokter Devroey bij De Madammen. "Integendeel: als je naast een open raam zit is er meer luchtcirculatie, daardoor heb je net minder kans om een verkoudheidsvirus binnen te krijgen.”

Als je al ziek bent is het wel belangrijk om warm te blijven. “Als het virus in jouw lichaam zit, dan kan het zich het snelste vermenigvuldigen als je lichaamstemperatuur tussen 36 en 37 graden is. Maar net om het virus te bestrijden gaat je lichaam koorts maken. Boven 38 graden. Dus daarom is je warm houden erg belangrijk.”

De kou kan uiteraard wel voor andere ongemakken zorgen als je nog niet ziek bent. “Een gevaar dat je wel loopt, is dat je verkrampte spieren krijgt als je lang in de tocht zit. Je warm genoeg kleden is dus aangeraden.”

De winter en verkoudheden

Maar hoe komt het dan dat er in de winter meer mensen verkouden zijn? Daar is een heel simpel antwoord voor zegt dokter Devroey: “In de winter zijn er meer verkoudheden omdat we de deuren en de ramen toe houden. Daardoor blijft een verkoudheidsvirus in een huis of een klas hangen. De boodschap is dus ventileren. Ook in winters waarin er geen coronavirus meer zal zijn. Al is het niet altijd mogelijk om in moderne gebouwen een raam open te zetten.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!