Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dokter Devroey over intensieve zorgen: "Er zal gekozen worden voor wie het meeste kans op overleven heeft, ongeacht de aandoening"

do 29 okt. - 10:08

Er gaat geen journaal voorbij zonder de woorden intensieve zorgen of intensive care. Dokter Devroey legt bij De Madammen uit wat het precies is en hoe ze daar te werk gaan.
© Photo by Ashkan Forouzani on Unsplash

Wat zijn intensieve zorgen?

“Het woord zegt het een beetje zelf. Het wil zeggen dat de zorgen intensiever moeten worden toegediend dan bij iemand in een ‘gewoon’ ziekenhuisbed. Waar er op een gewone afdeling een paar verpleegkundigen en één nachtverpleegkundige zijn voor pakweg dertig patiënten, staat het personeel op intensive care veel dichter bij de patiënt. Er is geen onderscheid tussen dag of nacht. Artsen en verpleegkundigen gaan je bijna continu bewaken. De zorgen die toegediend worden zijn ook intensiever, zoals bijvoorbeeld beademing of medicatie die aangepast moet worden aan de hand van de situatie. Je bent er wel erg aan toe als je daar terechtkomt. Je toestand is niet stabiel en kan elk moment dramatisch verslechteren.”

Hoe wordt zo’n dienst georganiseerd?

“Een gewone ziekenhuisafdeling heeft zo’n dertig bedden. Bij intensieve zorgen zijn dat veel minder units, vijf à zes. Zo kunnen ze veel beter in de gaten gehouden worden. De patiënten hangen ook aan allerlei alarmen om de dokters en verpleegkundigen bij te staan. Zo wordt bijvoorbeeld hun hartritme en ademhaling gecontroleerd."

Héél binnenkort zullen ziekenhuizen de keuze moeten maken over wie ze op intensieve zorgen gaan leggen. Dan zal er gekozen worden voor de patiënten die het meeste kans op overleven hebben, ongeacht je ziekte of aandoening.

— Dokter Devroey

Mogen patiënten op intensieve zorgen bezoek ontvangen?

“Nu met corona is dat natuurlijk een ander paar mouwen. Maar in een normale situatie mogen ze vaak wel bezoek ontvangen, al is dat soms vanop afstand, bijvoorbeeld achter glas. Maar het zal altijd heel beperkt zijn in aantal en tijd.

Werken er daar andere dokters?

“Ja, en ook andere verpleegkundigen. We noemen hen intensivisten. Die mensen zijn daar echt voor opgeleid. Het is een stresserende job. Maar die mensen weten waar ze aan beginnen. Je weet ook dat je veel patiënten zal verliezen. Maar op dit moment is het nóg stresserender omdat de toestroom groter is dan dat ze kunnen verwerken. Je verliest nu mensen, jonge mensen, die in andere omstandigheden nog twintig of dertig jaar geleefd zouden hebben. Geen wonder dat bij intensivisten het meeste aantal burn-outs opgemeten worden.”

Zijn er nog bedden vrij voor niet-coronapatiënten die intensieve zorgen nodig hebben?

“Uiteraard, meer dan de helft is nog vrij voor andere patiënten. Alle ziekenhuizen zijn ook aan het opschalen. Maar binnen dit en een paar dagen zullen de meeste bedden op intensieve zorgen voorzien worden voor coronapatiënten. Daardoor zal de reguliere zorg teruggeschroefd worden. Doordat er meer bedden op intensieve zorg komen, zullen verpleegkundigen en artsen vanop andere diensten ook naar daar verplaatst worden. Héél binnenkort zullen ziekenhuizen de keuze moeten maken over wie ze op intensieve zorgen gaan leggen. Dan zal er gekozen worden voor de patiënten die het meeste kans op overleven hebben, ongeacht je ziekte of aandoening.

De toekomst

“We moeten allemaal corona overleven. En dat is het echt: een kwestie van overleven. Ik kijk uit naar een toekomst waar we allemaal terug op een terrasje kunnen zitten en weer iets met de vrienden kunnen gaan eten. Een toekomst waar we terug een gezellige babbel kunnen doen en een knuffel kunnen geven. Maar de komende weken zullen een ramp zijn. We moeten het ondergaan. Er hebben nog nooit zoveel mensen met corona in het ziekenhuis of op intensieve zorgen gelegen. Zelfs in de eerste golf hadden we deze aantallen niet. De piek van de eerste golf, waar we nu al over zitten, gebeurde na drie weken in lockdown. Toen zagen we de cijfers alweer dalen. Terwijl we nu de cijfers nog elke dag zien stijgen. De ziekenhuizen kunnen dit niet blijven volhouden. Dit komt niet goed als we niet snel doordringende maatregelen nemen. Volgens mij is een lockdown, zo snel mogelijk, de beste oplossing.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet