Dokter Devroey over stress: "Niet een glas wijn, maar ontspannen is het beste medicijn tegen stress"

donderdag 24 september 2020 - 13:20
Het zijn spannende tijden voor politici, met veel opwinding en stress, niet alleen door corona maar ook door de moeilijke regeringsonderhandelingen. “Wind je niet zo op, dat is slecht voor je hart", hoor je wel vaak. Maar is dat ook effectief zo?, vragen we aan Dokter Dirk Devroey.

“Je eens opwinden kan natuurlijk weinig kwaad. Als de staat van opwinding chronisch wordt en heel lang duurt, dan ga je allerlei symptomen krijgen”, begint Dokter Devroey. “Je bloeddruk zal omhooggaan, je hartritme stijgt door het feit dat de adrenaline toeneemt in je lichaam. Je kan hoofdpijn en slaapstoornissen krijgen en tal van andere zaken die maken dat je gezondheid erop achteruitgaat.”

Stress en ongezonde levensstijl nefast voor je hart

De politici zijn al honderden dagen zo bezig. Hoe groot is het risico voor hen? “Een half uur stress zal geen invloed hebben op je lichaam. Maar als die stress zich weken of maanden voordoet, dan gaat je bloeddruk langdurig omhoog en kan dat invloed hebben op de spiermassa en functie van je hart, kunnen de wanden van je bloedvaten beschadigd geraken en kan aderverkalking voorkomen. Niet alleen je bloeddruk gaat omhoog, maar je neemt ook een ongezondere levensstijl aan”, vervolgt Dokter Devroey. “Mensen onder stress gaan ongezonder eten, grijpen sneller naar vet of suiker of gaan helemaal niet eten. Of ze gaan roken of drugs gebruiken, wat uiteraard niet gezond is. Zo gaat het cardiovasculair risico enorm de hoogte in op een paar maanden tijd.”

Stress en huidaandoeningen

“Stress heeft niet alleen invloed op het hart. Psoriasis en eczeem zijn meestal voorbeschikt, maar verergeren als je in contact komt met stress. Stress – zelfs door iets van 20 jaar geleden - kan ervoor zorgen dat je plots haaruitval krijgt, in plukken. Dat kan trouwens over heel je lichaam. Bij sommigen komt dat terug, anderen blijven kaal voor de rest van hun leven.”

Neen, een goed glas wijn is niet de oplossing. Luisteren naar Radio 2 wel!

Is de oplossing een goed glas wijn? “Neen, dat is natuurlijk het gevaar: gaan compenseren met drugs of alcohol. Dat mag maar niet om van je angst of stress af te komen." Een drupje Bachbloesem op de tong en je wordt instant kalm, wat vindt de dokter daarvan? “Ik vind vooral dat je niet te veel geld moet uitgeven aan zulke dingen. Maar als je dat helpt om rustig te worden, voor mij goed. De ultieme oplossing tegen stress is ontspanning. En dat is voor iedereen anders. Sommige mensen worden rustig van een wandeling of loopje, anderen van een goed boek of luisteren naar Radio 2. Gewoon in de auto zitten en goede muziek opzetten is voor mij al ontspannend. Ook in de tuin aan de vijver en de vissen zien zwemmen, daar kom ik ook van tot rust.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!