Dokter Dirk Devroey: "Hyperventileren is meestal onschuldig. Maar als je er vaak last van hebt, kan het een symptoom zijn van een ergere aandoening"

donderdag 26 november 2020 - 12:47
Actrice Joke Emmers vertelde deze week in 'De Madammen' dat stress haar vaak parten speelt. Soms gaat ze hier ook van hyperventileren. Wat is dat juist, hyperventileren? En wat kan je eraan doen? Dokter Dirk Devroey vertelt er alles over in 'De Madammen'.

Te snel ademen

Hyperventileren is eigenlijk 'te snel ademen'. Maar te snel ademen is niet altijd slecht. Soms is het nodig zegt dokter Devroey: "Als je een zware fysieke inspanning doet, moet je meer zuurstof binnenkrijgen. Daardoor gaan we vanzelf sneller ademen. Bij hyperventileren ga je te snel ademen zonder dat het nodig is. Dat kan door stress of angst komen." Je ademt dan teveel CO2 uit en daar wordt je bloed te basisch van: "Je voelt dan tintelingen rond de mond, armen of benen. Je kan ook duizelig worden of een beklemmend gevoel op de borst krijgen."

De broodzak

Vroeger werd aangeraden om in een broodzak te ademen, maar tegenwoordig gebruiken dokters een andere techniek: "Het eenvoudigste en doeltreffendste middel is leren om bewust lange pauzes te nemen tussen ademhalingen. Eerst tel je tot 3 bij het uitademen en dan stop je even. Bij de volgende keren dat je uitademt, vergroot je het aantal tellen. Daardoor krijg je terug controle op je ademhaling."

Verkeerd ademen

"Soms raden we mensen die vaak hyperventileren aan om het zelf uit te lokken. Dat kan heel eenvoudig door een half minuutje heel snel en diep te ademen. Zo leren we hen begrijpen wat je lichaam juist doet. Het gebeurt ook dat patiënten hyperventileren omdat ze verkeerd ademen. Dan kan je ademhalingstechnieken aanleren waardoor ze correct leren ademhalen", vertelt Dr. Devroey. 

Hyperventileren als symptoom

Hyperventileren is doorgaans niet gevaarlijk. Maar het kan ook wijzen op andere aandoeningen: "Astmapatiënten ademen vaak sneller omdat ze meer zuurstof nodig hebben. Voor hen moet het net, dat sneller ademen. Maar het kan ook wijzen op diabetes of een nieraandoening." 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!