"Drugs meer en meer te koop via het internet"

donderdag 28 maart 2019 - 10:30
Foto: Getty
Drugs blijft alomtegenwoordig in onze maatschappij. Alleen al in de Antwerpse haven werd vorig jaar 50 ton cocaïne in beslag genomen. Commissaris Marc Vancoillie van de Federale Gerechtelijke Politie kwam bij De Madammen praten over de drugsproblematiek.

Cannabis is het populairst

In Europa en wereldwijd is cannabis de meest gebruikte drug. Ook in België heeft drie vierde van de drugs-inbreuken met cannabis te maken. Het gaat dan vooral om het bezit ervan, niet om de productie of handel. Al blijkt op basis van een analyse van het Belgische rioolwater dat ook cocaïne en xtc meer opduikt. 

Alsmaar 'betere' kwaliteit

De kwaliteit van drugs is de laatste jaren beter en beter is geworden. "Er zit minder rommel in, de drugs zijn zuiverder dan vroeger," vertelt Marc Vancoillie. Dat komt omdat er een overaanbod aan drugs is, waardoor er een echte concurrentiestrijd is ontstaan. Dat maakt drugs er natuurlijk niet minder gevaarlijk op.  

Drugs te koop via het internet

Waar drugs vroeger vooral op straat werd verkocht, vindt een groot deel van de drugshandel nu ook online plaats, onder meer via het dark web. Je plaatst een bestelling op het internet en je krijgt het als onschuldig pakketje aan huis geleverd. Voor het opsporen van drugs wordt daarom meer en meer de hulp ingeroepen van IT-specialisten. 

Preventie blijft belangrijk

Zolang er vraag is, blijft het aanbod bestaan. "Preventie blijf het belangrijkste in dit verhaal," benadrukt Vancoillie. Durf als ouder met je kinderen over drugs te praten, negeer het bestaan er niet van. Probeer je te informeren via kanalen zoals de Druglijn en durf vooral het gesprek aan te gaan.   

Loading video...

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!