Een gezonde grasmat in 5 stappen

zaterdag 8 april 2017 - 07:17
grasveld
Prachtig toch, een mooi groen gezond gazon. Maar hoe krijg je je gazon zo onweerstaanbaar mooi? Angelo Dorny heeft alvast een 5 stappenplan klaar!

1. Verticuteren

Een gezonde grasmat begint bij het verticuteren. Na de wintermaanden zit het gazon vaak vol met mos. Het voorjaar is de ideale periode om daar komaf mee te maken.

Verticuteren doe je met een verticuteerhark of een verticuteermachine. Je kamt het gras dan om het opnieuw luchtig te maken. Regenwater komt dan weer makkelijker bij de wortels, voeding kan beter tot bij het wortelgestel geraken en al het mos is verdwenen. 

verticuteren

2. Bekalken

Een goede zuurtegraad van de bodem is cruciaal voor een gezonde groene grasmat. Mos groeit op iets zuurdere gronden, gras heeft nood aan meer kalk. Bekalken zal dus niet alleen het gras ten goede komen, het voorkomt ook mosvorming.

Nuttige micro-organismen activeren onmiddellijk het bodemleven en dragen bij aan een diepgroen en mosvrij gazon.

bekalken

3. Bemesten

Gras zaaien en hopen dat het moeiteloos zal groeien is wishfull thinking. Enfin, het groeit, maar is daarom niet persé gezond.

Een groene grasmat heeft nood aan voeding. Er bestaan tegenwoordig kant-en-klare meststoffen die je grasmat in één keer de goede bemesting geven die het nodig heeft.

Het is uiteraard beter voor het milieu en haar omgeving om organische meststoffen te kiezen. Dergelijke meststoffen worden ook beter door de planten opgenomen, de werking ervan komt trager vrij. Kunstmeststoffen zijn veel agressiever.

zaaien

4. Maaien

Rijd het gras niet meteen heel kort af, maar begin op de hoogste maaistand.

Probeer er een wekelijks klusje van te maken, dan wordt het gras stevig en robuust.

Rijd het gras af bij droog weer.

maaien

5. Sproeien

Geef alleen extra water als het echt lange tijd droog is. Hoe vaker je water geeft, hoe oppervlakkiger het gras wortels zal vormen. Laat het gazon niet afhankelijk worden van jou.

Droge, kale plekken herstellen trouwens zodra het weer begint te regenen.

sproeien

Tip

Geen idee wat je met al dat maaisel moet doen? Gooi het niet zomaar op de composthoop, want daar gaat het gisten. Verdeel het in over het grondoppervlak in je moestuin of tussen je bloemen in de borders. Het doet dienst al mulchlaag en beschermt de grond tegen uitdroging en onkruiden.

Goed gezaaid

Meer tips voor een mooi gazon en een mooie moestuin vind je in het boek Angelo Dorny 'Goed gezaaid'.  
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!