
de madammen
Een op vier Vlamingen dronk minder alcohol tijdens de lockdown
vr 12 jun. - 2:31

“We hebben een bevraging gedaan. We zien dat mensen daar heel verschillend mee zijn omgegaan. Voor velen blijft het alcoholgebruik stabiel. Mensen zijn niet meer of minder gaan drinken. Gezien de sluiting van de horeca en het verminderde sociaal contact, betekent dat logischerwijs wel dat er een verschuiving is naar meer thuis drinken. Bij anderen veranderde de gedronken hoeveelheid wel. Aan de ene kant van de schaal is een kwart van de Vlamingen minder gaan drinken, aan de andere kant geeft 21% aan meer te drinken tijdens de lockdown. Dat is toch ook een vrij grote groep.”
Hoger opgeleiden en aperitiefjes
“Een verband dat we zeker zagen is het verband met het opleidingsniveau. Bij mensen met een diploma hoger onderwijs klimt het percentage dat meer is gaan drinken tot 28%. Terwijl slechts 17% van wie enkel een diploma secundair onderwijs heeft, meer is gaan drinken. Dat is minder verbazingwekkend dan het lijkt. Hoger opgeleiden drinken altijd al meer dan lager opgeleiden. Dat weten we onder meer uit de Gezondheidsenquête. Het zit in hun cultuur met een aperitiefje of een fles wijn tijdens zakenlunches. Maar we zien nu dat ze in deze uitzonderlijke omstandigheden nog wat extra zijn gaan drinken.”
“Waarom ze meer drinken is uiteraard variabel. Het mooie weer speelt zeker mee en het thuiszitten met je kinderen gaf je wat een vakantiegevoel. Uit het onderzoek blijkt toch ook een duidelijk verband tussen meer drinken en een slechtere gemoedstoestand. Mensen die aangaven dat ze meer last hadden van stress, eenzaamheid, verveling of spanningen in het gezin, drinken nu meer. Wie met negatieve gevoelens worstelt, geeft ook aan het nu moeilijker te hebben om niet meer te drinken dan men zich voorneemt. We hebben ook vragen gesteld over bingedrinking. Ook daar is een duidelijk verband met negatieve gevoelens.”

‘Copingstrategie’
“Er is duidelijk een groep die nu in de problemen is gekomen. Deze oproepen kwamen redelijk snel na het begin van de maatregelen binnen bij de druglijn. We kregen meer oproepen en ook meer oproepen overdag. Mensen waren een stuk emotioneler en hadden zich zelfs overdag al helemaal niet in de hand of onder controle. Ook partners belden met hun bezorgdheden.”
“De link van alcohol met tal van andere problemen is overduidelijk bewezen en gaat van depressiviteit tot huiselijk geweld. Sommigen zijn bewust of onbewust alcohol gaan drinken als zogeheten ‘copingstrategie’, of zeg maar hulpmiddeltje om negatieve gevoelens de baas te kunnen. Iets wat op termijn uiteraard voor net meer problemen zou kunnen zorgen. Het is een negatieve spiraal en daar maken we ons zorgen om.”
“Je grijpt naar drank om je beter te voelen, maar dat gebeurt dan niet. Drank versterkt enkel de negatieve gevoelens. En dan drink je nog een glas en nog een glas… Op termijn is dit de aanzet naar alcoholproblemen.”
Alcoholgebruik is problematisch vanaf wanneer alcohol een negatieve invloed op je leven heeft. Dat kan op lange termijn zijn of op korte termijn.
10 standaard glazen per week
“Alcoholgebruik is problematisch vanaf wanneer alcohol een negatieve invloed op je leven heeft. Dat kan op lange termijn zijn of op korte termijn. Op lange termijn denken we natuurlijk aan gezondheidsproblemen. De norm is eigenlijk dat je vanaf 10 glazen per week een duidelijk negatieve invloed op je gezondheid hebt: hartproblemen, leverproblemen, geheugenverlies, … Daarnaast heb je op lange termijn ook vaak sociale problemen. Door alcohol begin je dingen te verwaarlozen en krijg je meer conflicten thuis, op het werk of met je vrienden.”
“Op korte termijn krijg je problemen over je controle, maar je kan ook een black out krijgen. Je bent sneller verwikkeld in problemen, ook in geweld. Er gebeuren meer ongevallen: fietsongevallen, verkeersongevallen, … Ook dat zijn alcoholproblemen.”
“Alcohol is een schadelijk product vanaf het eerste glas. Het is aan jezelf hoe je ermee omgaat. We doen meer dingen in het leven die ongezond zijn. Het is belangrijk om geïnformeerd te zijn en te weten dat het niet zo onschuldig is. Ook al drink je veel, moet je weten dat er risico’s spelen. Er zijn heel wat mensen die wél onder de norm van tien glazen per week blijven.”

Positieve gevolgen
“Maar de positieve signalen zijn ook belangrijk. Dat een op vier Vlamingen in lockdown minder drinkt, komt niet enkel doordat cafés dicht zijn en het sociale leven op een lager pitje staat. Het is een periode waarbij heel wat mensen met gezondheid bezig zijn en heel bewust naar hun alcoholgebruik gaan kijken. 35% zegt tijdens de lockdown bewust het eigen alcoholgebruik in de gaten te houden. Zij zijn zich dus bewust van de risico’s, en springen er voorzichtig mee om.”
“Het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en Drugs durft te hopen dat deze ervaring de mensen zal bijblijven, en dat we als maatschappij zo weer een stap zetten in het verantwoordelijker omgaan met alcohol. Bij de mensen die in deze lockdownperiode minder alcohol dronken, voelt een deel ongetwijfeld de positieve effecten daarvan. Net zoals dat uit het onderzoek bij de deelnemers aan Tournée Minerale bleek, zal zeker niet iedereen meteen weer evenveel als voordien gaan drinken.”