"Enkel olifanten moeten ivoor dragen, niemand anders" Maar wat doe je met ivoren erfstukken?

woensdag 6 januari 2021 - 15:02
Photo by Pawan Sharma on Unsplash
Hoewel het al een paar decennia verboden is, blijft de handel in ivoor maar doorgaan. Maar wat doe je best met ivoren erfstukken van bijvoorbeeld ouders of grootouders?

“Handel in ivoor is door een internationaal handelsverbod verboden sinds 1989", vertelt Philippe De Baets, criminoloog en expert in ivoorhandel en illegale handel van dieren bij De Madammen. "Dat geldt voor bewerkte (glad) en onbewerkte (ruw) ivoor. Maar er zijn een paar uitzonderingen: ivoor van vóór 1947 of van vóór 1989 mits er invoervergunningen voor zijn. Maar de leeftijd is vaak moeilijk te traceren. Maar in de praktijk wordt er nog steeds veel ivoor verkocht. Vaak via het internet.”

Ivoor bezitten, bijvoorbeeld door een erfenis, is niet strafbaar. Het verhandelen wel.

Philippe De Baets

“Je biedt het ivoor best aan bij de FOD Volksgezondheid. Zij hebben een team dat zich bezig houdt met CITES, ‘Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora’, oftewel de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten. Zij gaan dat dan correct vernietigen. Zo willen ze het signaal geven dat ivoor enkel thuishoort aan levende olifanten, en nergens anders. Want het is belangrijk om te weten: om het ivoor te verkrijgen, wordt de olifant gedood. Vaak op een gruwelijke manier. Door het internationaal handelsverbod is de prijs van ivoor enorm gedaald en is de jacht op olifanten minder rendabel geworden. Maar toch gebeurt het jammer genoeg nog steeds.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!