Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Entomoloog Peter Berx over muggen: "Sommige muggen hebben een antivriesfunctie in hun lichaam, hierdoor kunnen ze lage temperaturen doorstaan"

di 24 nov. - 1:14

"Waar gaan al die vervelende muggen naartoe als het winter wordt?", dat vroeg luisteraar Sandra uit Eernegem haar af. Ze stuurde een mailtje naar 'De Madammen'. Cathérine Vandoorne zocht het uit en sprak met entomoloog Peter Berx.
Foto van een mug.
© Pexels

Een insect dat je liever niet in huis hebt - een zoomende mug! De temperaturen zijn momenteel nog warm en dezer dagen blijven de muggen nog rondvliegen. Maar luisteraar Sandra uit Eernegem vraagt zich af waar die muggen naartoe gaan in de winter. Volgens entomoloog Peter Berx houden ze een winterslaap. 

Winterslaap 

"In de winter gaan heel veel muggen in een soort van winterslaap. Dat kan eigenlijk op verschillende manieren. De eitjes kunnen in het water overleven of muggen kunnen ook als larven overwinteren. Er zijn zelfs sommige soorten die zich volledig kunnen laten bevriezen en in het voorjaar gewoon terug ontdooien." Maar ook in onze woning vinden de muggen een knusse plek om hun winterslaap te doorstaan. "De gewone steekmug die overwinteren ook in grotten of kelders. Als je een kruipkelder of een vochtige kelder hebt, dan kan die vol met muggen zitten. Dat is vooral de gewone steekmug die daar gaat overwinteren, die zijn inactief in de winter. De geringde steekmug, die blijft actief in de winter. Als je dus geprikt wordt, dan zal het van die mug zijn", vertelt Peter Berx. 

Antivries 

Muggen komen terug als de temperatuur buiten stijgt. "Maar er zijn ook heel veel insecten in België die overwinteren omdat ze een soort 'antivries' in hun bloed aanmaken. Dat is meestal in de vorm van glycerine, hierdoor zal het water in hun lichaam niet bevriezen. En zo kunnen ze in lage temperaturen overleven. Als de winter voorbij is - ik gok vooral in maart, april - dan gaat dat antivries uit het bloed van het insect verdwijnen en kunnen ze terug actief zijn. Dat is dus afhankelijk van de temperatuur. Van zodra het terug even consistent warmer wordt, dan zullen de insecten ook actiever worden." 

Warme winter 

En als het nu een héél extreme koude winter wordt? Dat heeft geen effect volgens entomoloog Peter Berx. "Veel mensen denken dan dat die dieren gaan sterven, maar dat is een misvatting. De meeste insecten hebben zo een antivriesfunctie in hun lichaam. Als het een warme en vochtige winter wordt, dan gaan ze ten prooi vallen aan ziektes. Of als het een hele warme winter wordt, met een koud voorjaar.. Dan is het antivries uit hun bloed. En als er dan een koude prik komt in maart - zo een week met veel vriesdagen of nachten - dan sterven die insecten wel. Die antivriesfunctie is uit hun bloed en dan kunnen ze er niet meer tegen." 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet