Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Eten en emoties

ma 14 mei - 7:45

Klopt het dat emoties je meer doen eten? En kan je daar iets aan doen? Een vraag die De Madammen stellen aan psycholoog Johan Vanderlinden. Vast staat in ieder geval dat er een link bestaat tussen ete
eten en emoties

Klopt het dat emoties je meer doen eten? En kan je daar iets aan doen? Een vraag die De Madammen stellen aan psycholoog Johan Vanderlinden.

Vast staat in ieder geval dat er een link bestaat tussen eten en emoties.

Erika uit Wijnegem omschrijft zichzelf als een echte Bourgondiër. "Ik hou van lekker eten en op restaurant gaan. Maar ik heb al gemerkt, als ik mij ergens zorgen over maak, zenuwachtig of gestresseerd ben begin ik meer te eten! Ik scheur dan snel een pak chips open, alles wat vettig is en in huis is moet eraan geloven... Dit is natuurlijk helemaal niet goed voor mijn lijn! Is dit normaal en kan ik hier iets tegen doen?

Psycholoog Johan Vanderlinden is duidelijk: er bestaat wel degelijk een link tussen emoties en eten.
Heel veel mensen gaan te veel eten wanneer er negatieve emoties in het spel zijn. Ze overeten zich wanneer ze zich eenzaam voelen, depressief zijn, zich vervelen, angstig zijn,...

Zijn het enkel negatieve emoties die ons meer doen eten?

Neen. De grootste groep mensen gaat meer eten bij negatieve emoties, maar mensen gaan ook vaak te veel als ze zichzelf willen belonen. Bijvoorbeeld na een lange werkdag komen ze thuis en belonen ze zich door lekker veel te eten, of op feesten gaan mensen ook vaak te veel eten…

Is zo'n gedrag 'normaal'?

Er bestaan geen concrete cijfers over, maar iedereen doet het wel eens. Af en toe te veel eten is geen probleem, dan moeten mensen zich niet abnormaal voelen. Als het minimaal 3 tot 4 keer per week gebeurt en je hebt het gevoel dat je de controle verliest dan wordt het problematisch.

Wat zijn de gevolgen van zo’n eetbui?

Achteraf voelen de mensen zich mislukt, beschaamd en vaak ook lichamelijk onpasselijk. Ze gaan niet braken, dus er komt gewicht bij. Het cijfer op de weegschaal is dan ook niet bevorderlijk voor het gemoed.

Op korte tijd voelen ze zich beschaamd, misselijk, ronduit slecht. Deze gevoelens kunnen op hun beurt dan weer een aanleiding vormen voor een volgende eetbui en zo verder.



Waarom grijpen mensen naar voedsel bij stress?

Tijdens het eten heeft men een soort van roesgevoel, een gevoel van emotionele verdoving. Je hebt miserie maar bent even van de wereld door met het eten bezig te zijn. Het plezier van het eten komt op dat moment op de voorgrond.

Op korte termijn is dat heel sterke beloning, maar nadien als men vaststelt dat men te veel gegeten heeft komt het opgeblazen gevoel en het schuldgevoel.

Waarom chips, chocolade of andere ongezonde dingen?

Wel op die momenten gaan mensen vaak die dingen eten die ze zich anders ontzeggen. Ze gaan voedsel eten dat heel vet is of veel voedingswaarde bevat omdat ze die ook heel lekker vinden.

Hoe kan je er voor zorgen dat je niet meer uit emotie gaat eten?

Er zijn 3 belangrijke stappen:

1. Je moet je er bewust van zijn dat je een probleem hebt. Vaak zijn het automatische gedragingen of gewoonten, waar mensen zich niet bewust van zijn! Men moet zich bewust worden van het eetprobleem.

2. Je moet voldoende gemotiveerd zijn om er iets aan te doen!

Zoek uit wat de uitlokkers zijn van die eetbuien. Ga na: ‘komt het omdat ik mij eenzaam voel, omdat ik depressief ben, uit verveling, ... Is het omdat ik overdag te weinig eet en daardoor ’s avonds thuiskom en begin te schrokken? Wat zijn de uitlokkers van jouw emo eten?

3. Als je weet wat de uitlokkers zijn, ga dan op zoek naar alternatieven. Hoe moet je met die momenten van verveling omgaan, bijvoorbeeld?

Wat ze moeten doen is actie ondernemen op die momenten. Ga een wandeling maken, bel iemand op, schrijf je gevoelens op dat moment op, doe relaxatieoefeningen, neem een bad, ga sporten,...
Er zijn erg veel alternatieven, maar iedereen moet voor zichzelf nagaan wat bij hem past!

En natuurlijk ook, haal gewoon geen snoep in huis, ook niet in de wagen.. doe het ook niet voor de andere gezinsleden in huis die wel eens graag snoepen!

Meer info over eten & emoties vind je HIER.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet