de madammen
Groente van de maand: aubergine
di 6 jun. - 6:59
Aubergines vind je in alle maten en kleuren : paarse, witte, gele en zelfs paars-wit gestreepte varianten, kleine knikkertjes of grote uit de kluiten gewassen peervormige exemplaren.
- Bij aankoop moet de aubergine een glanzende, onbeschadigde donkerpaarse schil met frisgroene kroonbladeren hebben. De vrucht is rijp als ze iets meegeeft bij een lichte vingerdruk.
- Je bewaart aubergine best niet in de koelkast, maar wel op een koele en donkere plaats. De ideale bewaartemperatuur is 10°C - 15°C. Dek de aubergine af tegen uitdroging. Afhankelijk van de rijpheid van de aubergine is ze drie tot zeven dagen houdbaar.
Millefeuille van aubergines met gedroogde ham van Pascale Naessens
Dit heb je nodig
- 16 plakjes gerookte ham
- 4 aubergines
- raketsla
- 20 kleine tomaatjes
- pijnboompitten
- citroen
- grof zeezout
- olijfolie
- peper
Aan de slag
Eerst haal je het vocht uit de aubergines. Snijd de aubergine in plakjes en bestrooi beide kanten met grof zout en leg ze tussen keukenpapier met een gewicht erop. Ik gebruik hiervoor altijd twee borden zodat het vocht er uit gaat. Laat zo’n twintig minuten trekken. Nadien het zout zeer goed afborstelen met een borstel of een propje keukenpapier.
Intussen droog je de fijne plakjes ham gedurende een 7-tal minuten in een warme oven van 180 graden. Het best is dat je ze op de rooster van de oven legt, zodat ze lekker krokant worden. Bruin intussen ook de pijnboompitten even in de oven.
Eens de aubergines goed zijn afgeborsteld, bestrijk je ze met olijfolie. Kruid enkel met peper. Leg ze daarna op de rooster van de oven op 180 graden gedurende 20 minuten. Doe de kleine tomaatjes in een kommetje, laat de steeltjes eraan voor het decoratieve effect. Kruid enkel met peper en giet er een scheut olijfolie bij. Het kommetje met de tomaatjes zet je bij de aubergines in de oven.
Giet enkel een beetje olijfolie en een paar druppeltjes citroensap (of een notenolie) bij de raketsla. Maak torentjes. Leg eerst een plakje aubergine, daarop wat raketsla, een tomaatje, wat pijnboompitjes en een plakje gedroogde ham en zo werk je verder.
Aubergine gevuld met gehakt van Pascale Naessens
Dit heb je nodig
- 1 aubergine
- 300 gr gehakt naar keuze (heel lekker met lamsgehakt)
- 1 ui
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel komijn
- zeezout
- peper
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Hol de helften een beetje uit. Maak inkervingen in het vruchtvlees met een mes, maar let op dat je niet door het vel snijd. Leg de aubergine in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Zet de schaal voor 30 minuten in de oven.
Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de knoflook en ui. Voeg de komijn toe en bak dit kort tot de aroma vrij komt. Voeg het gehakt toe en bak mee. Als laatste voeg je de tomatenpuree toe en meng dit door het gehakt.
Haal de aubergines uit de oven en vul ze met het gehaktmengsel. Zet de schaal nog even terug in de oven voor 10-15 minuten.